Volumes hardfruit niet slecht maar maten over het algemeen kleiner

Uien presteren goed in Westkaap ondanks de droogte

Hardfruit- en uienteler De Keur in Koue Bokkeveld, Westkaap, werd ondanks de droogte aangenaam verrast. Op ongeveer 65% van het normale uienareaal heeft het bedrijf dit seizoen 80% tot 85% van de gebruikelijke productie weten te oogsten. 


Foto: De Keur

Gele uien uit deze regio brengen hogere prijzen op de markt op en retailketens zijn op zoek naar deze uien zowel vanwege hun externe kwaliteit als houdbaarheid. Er werd rekening gehouden met een landelijk tekort aan uien en telers in het noorden bereidden zich voor om deze tekorten aan te vullen. Het gat op de markt lijkt echter alleszins mee te vallen in Koue Bokkeveld, waar telers hun areaal verkleinden maar desondanks konden profiteren van de optimale bodem, plantmaterialen en irrigatie. 

Dankzij deze hoge opbrengst is de uienmarkt voller dan verwacht. Uientelers hadden kleinere volumes en hogere prijzen verwacht maar de markt trekt nu pas weer aan, vertelt Cathrine Smuts, marketingmanager bij De Keur. Een zak van 10 kilo kost momenteel tussen de €3,70 en €4,11, ten opzichte van €2,33 - €2,60 vorig jaar. 

Smuts raamt echter dat de hardfruitvolumes flink zullen dalen. Ze raamt de daling op 20%, ondanks het rooien van diverse boomgaarden (wat vanwege de droogte versneld gebeurde) en andere, waaronder jonge boomgaarden, op een zeer mager waterrantsoen te zetten. 

De Keur beschikt over een hardfruitareaal van 400 hectare, een uienareaal van 200 hectare, een steenfruitareaal van 35 hectare (dat niet door het bedrijf zelf wordt vermarkt) en een blauwe bessenareaal van 10 hectare, dat de komende jaren vervijfvoudigd zal worden. Uien worden in een rotatiecyclus van vier jaar geplant wat het totale areaal van de vijf bedrijven van De Keur op 6.100 hectare brengt. 
Foto: De Keur

"Het is een moeilijk seizoen, zowel qua volumes als maten en ook de wisselkoers heeft grote gevolgen," legt Cathrine uit. "Helaas werd veel in vreemde valuta ingekocht toen de koers zwak was maar nu we moeten gaan verkopen is de rand veel sterker."

De perenoogst is achter de rug. Forelle leverde de beste volumes op (met minder goede maten) in een jaar waarin de perenproductie over het algemeen daalde en de maten klein waren. Het verhandelbare volume was echter niet slecht, vervolgt Cathrine. "Het Midden-Oosten neemt kleine maten peren af maar de markt is hier erg vol waardoor de prijzen flink onder druk staan."
 
Duitsland en België, van oudsher sterke markten voor tweekleurige peren, hebben een voorkeur voor dozen met één laag. De kosten voor de verpakking is echter van grote invloed op de financiële haalbaarheid van deze markten. De kosten van een éénlaags verpakking zijn twee maal zo hoog als het verpakkingsmateriaal voor markten in het Verre en Midden-Oosten. Bovendien gaat er met verpakkingen van één laag maar 16 ton in een container, vergeleken met 22 ton in een container die voor het Verre of Midden-Oosten bestemd is. 

Duitsland en België nemen meestal de maten 45 tot 80 af maar aangezien er dit seizoen weinig grote maten zijn, zullen er op deze markten dit jaar minder Zuid-Afrikaanse peren aanwezig zijn. 


Foto: De Keur

Goldens en de noodzaak van nieuwe markten
Afrika neemt tegenwoordig 80% van de Golden appelen van De Keur af. Jaren geleden werden er meer Goldens naar andere bestemmingen in de wereld geëxporteerd maar nu de Afrikaanse markt sterker wordt, vindt de handel hier plaats. Afrika betaalde destijds bijna het dubbele van wat er Goldens ergens anders werd betaald.

"We zien dit jaar weinig verbeteringen in Afrika en de prijzen liggen nog steeds ver onder het niveau van twee tot drie jaar gelden. Drie tot vier jaar geleden kon men met gemak €16,45 tot 17,13 voor een doos van 18,2 kilo Golden appelen vragen, nu is dit €13,70 tot €15,08 als men gelukt heeft. De prijzen van rode appelen zijn wat gestabiliseerd en liggen rond de €16,45. Als sector moeten we op zoek gaan naar nieuwe markten voor onze Goldens, met namen in het Oosten, waar we het uiteraard op moeten nemen tegen Golden appelen uit Europa."

"De eilanden in de Indische Oceaan zijn ook goed voor ons," vervolgt Cathrine. "Réunion houdt van groot fruit en rood fruit en Mauritius is ook geweldig omdat het kleine maten afneemt. Dankzij het toerisme op de eilanden is de vraag naar fruit sterk."

Top Red is een ander favoriet ras dat lokaal geproduceerd wordt.

Ondanks de droogte blijft de teler optimistisch. Het plan is om de teelt van Royal Gala uit te breiden, een ras dat goed gedijt in dit gebied, evenals die van Pink Lady en Packham. 

Ook kersen, in samenwerking het Dutoit, zijn een succes voor het label Cherrytime. 

Momenteel is het plukken en verpakken in Ceres in volle gang maar het seizoen zal mogelijk eerder eindigen vanwege het kleinere volume.

Voor meer informatie:
Cathrine Smuts
De Keur
Tel: +27 23 315 5603

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven