Uitgiftepunt op hogeschool om groenten- en fruit consumptie te stimuleren

Minder dan 7% van de Nederlandse studenten tussen 14 en 30 jaar eet voldoende groente en minder dan 28% eet voldoende fruit. Uit onderzoek op HAS Hogeschool blijkt dat de consumptie is te verhogen door plaatsing van het 'HAS to GO'-huisje, een mobiel uitgiftepunt van groenten en fruit. 

Omdat de fysieke omgeving de voedselkeuze van studenten kan be├»nvloeden plaatste HAS Hogeschool in het voorjaar van 2017 een mobiel groente- en fruit-uitgiftepunt in de vorm van een huisje, het 'HAS to GO'-huisje. In dat huisje konden studenten fruit of snackgroenten pakken. 

Studenten onderzochten of de groente- en fruitinname onder hun medestudenten hierdoor veranderde. Zij hielden eerst een nulmeting. Daaruit bleek dat de groente- en fruitinname bij HAS-studenten weliswaar wat hoger lag dan het landelijke gemiddelde, maar toch nog veel te laag. De plaatsing van het 'HAS to GO' huisje lijkt de inname van groenten en fruit wel te verhogen. Het uitgiftepunt lijkt vooral effectief voor studenten die tijdens de voormeting een lage groenten- en fruitinname hadden.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers en studenten van de HAS Hogeschool en de Vrije Universiteit Amsterdam en is gefinancierd door de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, FloraHolland en de Triodos Foundation. Het groente en fruit is gratis ter beschikking gesteld door Harries, GreenCo, DeGroot en van Halder.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven