Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO Nederland vraagt aandacht voor gevolgen Brexit

"De land- en tuinbouw voelt nu al de gevolgen van Brexit, terwijl het Verenigd Koninkrijk tot 29 maart 2019 nog lid is van de Europese Unie. De valutaschommelingen en de algehele onzekerheid hebben een negatief effect op onze export," zei LTO Nederland voorzitter Marc Calon tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Brussel.

Ongehinderde handel
Met ruim 120 vertegenwoordigers van Europese organisaties en - instituties was de bijeenkomst drukbezocht. LTO Nederland was met het Duitse Bauernverband, de Danish Food and Agricultural Organisation en het Britse National Farmers Union de initiatiefnemer. "We delen de opvatting dat we de grenzen open willen houden, zodat de onderlinge handel ook straks ongehinderd door kan gaan", zei Calon.

De aanwezigen zijn door de Task Force article 50 van de Europese Commissie bijgepraat over de actuele stand van zaken in de onderhandelingen en natuurlijk om te luisteren naar de voorzitters van de vier Europese landbouworganisaties. "Dit gaat over het inkomen van boeren", zei de voorzitter van het Bauernverband, Joachim Rukwied in zijn bijdrage. De voorzitter van de NFU Engeland/Wales, Minette Batters, zei dat de NFU altijd in de Europese Unie wilde blijven. Nu Brexit een feit is, wil de NFU samenwerken met Europa. Ze gaf aan wel dat er meer afstand komt. Peter Kendall, voorzitter van de Britse productschappen, was duidelijk over de verdeeldheid die in het VK heerst: "We are divided".

Kwaliteitsstandaarden
Marc Calon herinnerde iedereen eraan dat er pas duidelijkheid komt, als er een akkoord is over alle aspecten van de Brexit. "De Britse regering heeft altijd een beleid gevoerd voor lage voedselprijzen. Nu met Brexit willen we niet dat onze kwaliteitsstandaarden verlaagd worden. We willen dus niet een gat in de Europese buitengrens." Calon doelde hier op de problematiek van de Ierse grens. De Britse regering wil enerzijds die grens openhouden, maar aan de andere kant wel zelf handelsakkoorden kunnen sluiten met landen als de VS. Op die wijze zouden producten met een lagere kwaliteitsstandaard via het VK op de Europese markt kunnen komen. Deze kwestie is nog niet opgelost.

Bence Toth van de Europese Commissie: "Wij wachten op de Britse regering". Aan geluiden dat de puzzel met behulp van ICT opgelost zou kunnen worden, wordt weinig geloof gehecht. Bence Toth maakte de vergelijking met teleportatie: "Ik ben een grote fan van Star Trek". En wat betekent een "gelijk speelveld"?

Samenwerken
De voorzitters van de vier landbouworganisaties waren het opmerkelijk eens over de noodzaak om samen te blijven werken, bijvoorbeeld in kennis en innovatie. "Farming Together" was dan ook één van de slogans van de bijeenkomst. "Informeer de consument, breng een positief verhaal", zei Marc Calon. De Deense landbouwvoorzitter Martin Merrild zei: "Als iemand iets negatiefs over de EU zegt, noem dan ook twee positieve zaken."

Bron: LTO

Publicatiedatum: