"Jan Westhoeve: "Iedereen klaagt, maar wij hebben een superjaar gehad"

Westhoeve ontwikkelt zich in veertig jaar tot wereldwijde aardappelexporteur


Tholen - Deze week blaast Westhoeve Potatoes uit Ouddorp veertig kaarsjes uit. Met name de laatste twintig jaar heeft de aardappel- en uienexporteur grote stappen gezet op het exportfront. Voor eigenaar Jan Westhoeve is er dan ook maar één weg mogelijk en die is omhoog. "Veel mensen klagen dit aardappelseizoen steen en been, maar wij hebben een superjaar gehad!"Het bedrijf werd in 1978 opgericht door Jan's vader Wim, die van de ene op de andere dag werd ontslagen bij een uienboer, maar niet bij de pakken neer ging zitten en aardappelen ging inkopen bij lokale telers. Hij verkocht zijn product aan grossiers in Hellevoetsluis, Leiden en Delft en zo breidden de activiteiten langzaam uit. In 1986 arriveerde de eerste inpakmachine en ging hij ook aardappels verpakken voor de exporteurs."


Eind 1996 deed Jan zijn intrede in de zaak, al was dat in eerste instantie niet het plan. "Tot een jaar ervoor heb ik geroepen dat ik nooit iets in de aardappels wilde doen. Ik ging in de horeca werken met de intentie om een strandtent over te nemen, maar kwam er al snel achter dat dat ook niks ging worden, dus toen ben ik toch thuis gaan werken", blikt Jan terug.De handelaar richt zich op de exportactiviteiten en die breiden zich gestaag uit. "In de beginjaren hielden we onze exportactiviteiten stil voor onze Nederlandse klanten, maar de laatste acht jaar zijn we puur gericht op de export. Ik reis behoorlijk veel en we hebben inmiddels afzet wereldwijd. De komende jaren hopen we de exportactiviteiten verder uit te bouwen. Volgend jaar willen we ons pand met 3.000 m2 uitbouwen en komen er ook weer nieuwe inpakmachines bij."


Daarnaast exporteert Westhoeve de laatste jaren ook uien, die worden verpakt door het nabijgelegen pakstation Tuns. "Elk jaar staat natuurlijk op zichzelf, maar afgelopen jaar is voor ons een superjaar geweest. Er wordt veel geklaagd, maar wij hebben ongelofelijk veel handel gedaan. Wekelijks gaan er wel 60-70 containers aardappelen en 10-20 containers uien weg. We hebben nog nooit zoveel geëxporteerd als dit jaar." Naast Jan Westhoeve is ook zijn broer Peter ook aandeelhouder van Westhoeve Potatoes. Vader Wim voert nog altijd hand- en spandiensten uit voor de aardappelgroothandel. De toekomst ziet Jan met veel vertrouwen tegemoet. "Ik zie geen bedreigingen. Wij staan dicht bij de boer, al houden we ons verre van contracten. Daarnaast hebben we direct contact met rederijen en onze buitenlandse afnemers. Klanten krijgen realtime informatie over hun bestelde producten. Ik denk dat dit de toekomst is en verwacht dat de bureau-exporteurs op zijn retour zijn. Zelf exporteren is de beste beslissing die we ooit genomen hebben."Voor meer informatie:
Westhoeve Potatoes Holland
Hofdijksweg 42
3253 KB Ouddorp
Tel: 0187-683137
Fax: 0187-681274
info@westhoevepotatoes.nl
www.westhoevepotatoes.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven