Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fraudeurs gaan steeds geraffineerder te werk

Exportfraude met vals mailadres

Fraudeurs gaan steeds geraffineerder te werk. Met goed lijkende mailadressen en betrouwbaar ogende kopers zijn meerdere leden van evofenedex al voor tonnen gedupeerd. Een van de leden vertelt hoe hij de dupe werd van uiterst geraffineerd uitgevoerde exportfraude.
 
Goederen exporteren naar een op het oog betrouwbare koper in Afrika en dan voor tonnen het schip in gaan? Het overkwam meerdere leden van evofenedex. Een koper, die als betrouwbaar is beoordeeld door banken en kredietverzekeraars, blijkt na verzending spoorloos. Deze vorm van criminaliteit lijkt op identiteitsfraude en is voor de politie lastig op te lossen. Verzekeraars vergoeden de schade niet.
 
Betrouwbare indruk
Een van de getroffen leden wil zijn verhaal met ons delen, om andere exporteurs voor dit soort fraude te behoeden. Het bedrijf is producent en exporteur van tuinbouwmeststoffen naar meer dan negentig landen, waaronder veel landen in Afrika en het Midden-Oosten. Via een Turkse agent kwam er een inkooporder binnen van een bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk.
 
"Het bleek om een interessante inkooporder van een gerenommeerde multinational te gaan, namelijk acht volle containers naar een dochterbedrijf in Oeganda", vertelt de managing director van het gedupeerde bedrijf. "Het contact verliep prima, de klant wist duidelijk veel af van de markt." Als de bank en kredietverzekeraar akkoord gaan, worden de containers verscheept. "Bij toeval was een collega rond deze tijd ook in de buurt van het kantoor van de klant uit het Verenigd Koninkrijk. Hij wilde het contact aanhalen om te kijken of er in de toekomst misschien meer orders te verwachten waren. Daar bleek dat dat bedrijf helemaal van niets wist. Zij verklaarden nooit een inkooporder bij het bedrijf te hebben geplaatst en ook de contactpersonen niet te kennen."
 
Toch opgelicht
Op dat moment gingen alle alarmbellen af en werd de inkooporder grondig nagelopen. Het bleek dat alle communicatie steeds met dezelfde mensen van het Britse bedrijf was geweest. Er waren geen mailtjes binnengekomen van verschillende afdelingen, zoals administratie, inkoop en dergelijke. Bovendien leek het mailadres juist, maar was er één letter afwijkend van emailadressen van het echte bedrijf. Door snel handelen wist het bedrijf vijf van de acht containers terug te krijgen. De schade bedroeg niettemin zeker een ton. Dit verhaal is vergelijkbaar met verhalen van andere leden. Ook daarbij werd een vals mailadres gebruikt om vertrouwen te wekken. In sommige zaken liep de schade op tot een half miljoen.
 
Ook advocaat Vincent Pool van Van Traa Advocaten in Rotterdam heeft al verschillende zaken gezien waar leveranciers op geraffineerde wijze werden opgelicht. "Exporteurs krijgen steeds meer te maken met oplichters die veel van de markt en de producten afweten. Omdat zij zich voordoen als bestaande gerenommeerde bedrijven gaat de kredietverzekeraar na controle van de jaarrekening en andere financiële data van deze bedrijven in de regel akkoord met acceptatie van het risico. Helaas blijkt dan later dat er niet verkocht is aan een bestaand bedrijf, maar aan criminelen die misbruik maken van de gegevens van dit bestaande bedrijf. Dat risico hebben de kredietverzekeraars dan ook niet gedekt. De exporteur wordt dan geconfronteerd met een financiële strop waarvan hij zich niet bewust was."
 
Aangifte
De politie roept gedupeerden op om vooral en altijd aangifte te doen. Specialisten beoordelen daarna of onderzoek haalbaar en mogelijk is. Met de aangiftes worden ook ontwikkelingen gesignaleerd. Naar de politie stappen in landen van bestemming, vaak Afrikaanse, Oost Europese of landen in het Midden-Oosten, is een tijdrovende procedure en de oplichter is daardoor vaak ongrijpbaar. En een beroep doen op de verzekering heeft geen zin, want fraude wordt niet gedekt.
 
Bron: Evofenedex
Publicatiedatum: