Wat minister Berset beweert

Produceert Zwitserland de helft van z´n benodigde AGF?

Wanneer de regering de Zwitsers ervan probeert te overtuigen een populair voorstel dat om grotere ethische eisen voor de tuinbouw vraagt te verwerpen, dan beweert de minister van binnenlandse zaken dat Zwitserse telers niet genoeg groenten produceren om aan de binnenlandse vraag te voldoen.

De Zwitsers zullen deze maand besluiten of ze veranderingen in het landbouwbeleid zullen goedkeuren. Het voorstel van de groenen, het Fair Food Initiative, omvat strengere ecologische maatregelen en sociale teelteisen. Een tweede voorstel komt van de unie van telers die de voedselindustrie een boost willen geven.

De regering is tegen het Fair Food Initiative gekant en zegt dat Zwitserland de helft van z'n voeding die het nodig heeft, zelf produceert en dat deze producten onder de huidige regelgeving aan hoge eisen wat betreft voedselveiligheid, kwaliteit en duurzaamheid moeten voldoen. Ook wordt beweerd dat het uitbreiden van dezelfde eisen naar importvoeding, zoals het voorstel verlangt, het Zwitserse beleid wat betreft z'n internationale handelsovereenkomsten zou schaden.
 
Minister Berset beweert dat er genoeg transparantie is omtrent importvoeding, die voor consumenten duidelijk gelabeld is, zodat ze zelf kunnen kiezen of ze een product kopen of niet. De regering vraagt kiezers de beide voorstellen te verwerpen.
 
Volgens de Federal Agriculture Office lag het Zwitsers bruto zelfvoorzienend niveau in 2015 op 59%. Daardoor klopt het dat wanneer alle levensmiddelen bij elkaar opgeteld worden het land de helft van z'n voeding zelf produceert. Nader bekeken ziet het plaatje er anders uit. Het land produceert al jaren 100% van z'n dierlijke producten en levensmiddelen en slechts 40% van z'n tuinbouwproducten.
 
Zwitserland importeert meer voeding dan het exporteert. In feite is de voedingsimport per hoofd van de bevolking zo ongeveer de hoogste in de wereld. Dit wordt veroorzaakt door het kleine areaal dat voor tuinbouw geschikt is.
 
Volgens swissinfo.ch hangt het niveau van zelfvoorziening vooral af van het type voedsel.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven