Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De sjalot en zijn flavonoïden

De sjalot staat onder meer bekend om zijn relatief hoge concentratie flavonoïden. Maar wat zijn flavonoïden precies? En hoe belangrijk zijn deze voor ons lichaam? Flavonoïden ­ vroeger ook wel aangeduid als vitamine P - zijn de stoffen die de kleur van groente en fruit bepalen. Er zijn er nog al wat van: van meer dan vierduizend flavonoïden is tot nu toe de chemische structuur bekend. Die zijn onderverdeeld in groepen, waarvan flavonolen er een is. Flavonolen komen voor in boerenkool, broccoli, thee, appelen, uien en... sjalotten.

Wat doen flavonoïden?

Daar wordt de laatste jaren veel onderzoek naar gedaan. Van een aantal flavonoïden is aangetoond dat ze een relatief hoog gehalte vitamine A, C en E hebben. Daarnaast hebben ze een sterk antioxidatieve werking: ze neutraliseren het schadelijke effect van agressieve zuurstofmoleculen op onze cellen. In verschillende onderzoeken wordt daarom een beschermende werking van flavonoïden tegen hart- en vaatziekten en tegen bepaalde vormen van kanker, zoals darmkanker, borstkanker en prostaatkanker verondersteld.

Eten we te weinig flavonoïden?

Feit is dat genoemde vormen van kanker in Aziatische landen veel minder vaak voorkomen dan in de Westerse wereld. En feit is dat het voedsel van de Aziaat relatief veel flavonoïden bevat. Dat heeft onder andere te maken met onze manier van bereiden van groenten: wij koken groenten in water. Het reduceert het gehalte aan flavonoïden gemiddeld met 50 tot 90%. Om terug te komen op de vraag of we te weinig flavonoïden eten. Afgaande op deze cijfers: ja.

Dus...

Het zal nog vele jaren duren voordat wetenschappers exact kunnen aantonen wat de werking is van iedere individuele flavonoïde. En in welke hoeveelheden we er dagelijks van zouden moeten consumeren. Intussen is het aan ons om bewust te eten. Dat betekent: veel verse groenten en fruit, waar de gezonde voedingsstoffen niet zijn uitgekookt. En onder andere ook... veel sjalotten, die een relatief hoge concentratie aan flavonoïden bevatten.

Bron: sjalot.nl
Publicatiedatum: