Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Innoveren en realiseren

Wat doen we met ons uienafval?

Tijdens het sorteren van uien ontstaan dagelijks grote hoeveelheden uien-reststromen. Een situatie die uitmondt in een probleem voor de sector. Enige jaren geleden legde de gemeente Reimerswaal de uiensorteerbedrijven al beperkingen op door pellenbakken te eisen. Medio dit jaar is het zelfs niet meer mogelijk zonder monsters de pellenbakken uit te rijden op het land.

Dit alles heeft Leeuwensteijn Group ertoe aangezet een mogelijkheid te zoeken om uien-reststromen meerwaarde te geven, waardoor het geschikt wordt als toelevering voor bio-energie. Bio-energie is de belangrijkste duurzame energieoptie in Nederland. Meer dan de helft van de duurzame energie in Nederland wordt uit biomassa opgewekt. Hierbij gaat het om elektriciteit, warmte en transportbrandstoffen.

Grondstof voor vergisting

Het heeft Leeuwensteijn Group heel wat tijd gekost aan testen, analyses en research om te ontdekken hoe deze reststromen verwerkt kunnen worden tot duurzame biomassa. Er zijn grote verschillen in ‘biogaspotentieel’ van de verschillende mogelijke grondstoffen. Dit heeft te maken met het drogestofgehalte (hoe groter het drogestofgehalte, hoe meer biogas), de samenstelling (vetrijke biomassa produceert meer biogas dan bv. zetmeelrijke biomassa) en het ligninegehalte (mate van ‘verhouting’) van de biomassa. De waarde als co-product voor vergisting van een product wordt bepaald door de methaanopbrengst en afwezigheid van negatieve factoren als zand en overmaat aan nutriënten en zware metalen. Verteerbaarheid (vluchtige stof gehalte) geeft inzicht in de methaanopbrengst en dus de waarde voor vergisting. Lab-analyses tonen aan dat bij 37°C, 1 ton vers product 188 Nm3 oplevert. Een resultaat vergelijkbaar aan dat van maïs. Het verschil is dat dit resultaat in 18 dagen ontstaat terwijl het bij maïs 21 dagen duurt. Daarnaast spreken we te allen tijde van reststromen en kan er een constante aanvoer gegarandeerd worden. Met dit product kiest de afnemer voor gegarandeerde kwaliteit, kwantiteit en continuïteit.

Koffie van uienpellen

Na bewerking kunnen de uien-reststromen worden ingezet als natuurlijke energiebron. Op de biogas die vrijkomt kunnen motoren draaien die energie opwekken. Met deze energie zetten we vervolgens een heerlijk kopje koffie. Met het oog op duurzame energie is dit een goede ontwikkeling, waarbij reststromen niet doelloos worden afgevoerd.

De aanpak om te komen tot deze nieuwe afzet- en verwerkingsmogelijkheden kent drie fasen. Centrale verzameling van de reststromen, de verwerking tot een waardig product voor de bioenergie en tenslotte de afzet van het product. Doordat de bewerkte reststromen gebruikt worden voor het winnen van duurzame energie, is het mogelijk de uien sorteerbedrijven een verklaring te geven dat zij hun reststromen verantwoord hebben afgevoerd, eveneens een winwin situatie.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website: www.leeuwensteijn-group.com. U kunt telefonisch contact opnemen via: 0113 – 502319.
Publicatiedatum: