Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Troy bij gebroeders Bos uit Ouwerkerk

In vakblad ‘Boerderij’ is onlangs een artikel van de hand van Nico Rodenburg geplaatst over het bedrijf van de gebroeders Mariën en André Bos uit Ouwerkerk. De broers telen naast de gewassen spruiten, aardappelen, suikerbieten en knolselderij ook overwinteringsuien. Gekozen is voor het plantuienras Troy, dat onder het Quality inside label wordt geleverd.

‘De teelt van de winterplantui is, afgezien van het seizoen, te vergelijken met die van een voorjaarsplantui’ aldus Bos. Na opkomst worden bodemherbiciden ingezet om het gewas zo schoon mogelijk de winter in te laten gaan. Bos stelt dat ‘schijn bedriegt dat elke gangbare uienteler winteruien kan produceren. Teelttechnisch zijn de verschillen weliswaar niet zo groot, maar de geschiktheid van percelen is in de winteruienteelt echter nóg belangrijker’. Bos teelt op een lichte zavelgrond met een afslibbaarheid tussen 7 en 25%. Een goede drainage is een onderwerp waar de broers zeer veel aandacht aan besteden. ‘Zuinig op je land zijn is een must, jaar in jaar uit’.De broers hebben ervaring met overwinteringsuien. Het planttijdstip is cruciaal wat betreft schieters; de uien moeten niet te groot de winter ingaan. Bij te laat planten kan vorst echter veel uitval veroorzaken. Het ras Troy is afgestemd op de Nederlandse markt. ‘Normaliter leveren traditionele overwinteringsrassen als Jagro en Jetset een flink aantal schieters op als ze voor de winter gepoot worden. Met Troy is dit absoluut niet aan de orde’ aldus Mariën in het artikel. De uien kunnen tot half oktober geplant worden en zijn zo’n 10 cm groot als de winter invalt.

De plantuien zijn op 2 oktober gepoot met de demoprecisieplanter van Machinefabriek Koning uit Alkmaar. Het resultaat moet een nog uniformere maatverdeling zijn. “het is weer een stap om de risico’s van een mislukte teelt te verkleinen, want die zijn er in overvloed’ zegt Bos. Een goed voorbeeld is de sneeuw en vorst van de afgelopen tijd, iets wat ook aan het blad van Troy is te zien. Enkele bladeren van de plant op het zeer gelijkmatig staande perceel zijn bevroren geweest en afgestorven. Het hangt mede van het voorjaar af welke gevolgen dit heeft voor de uiteindelijke opbrengst.

Bron: degrootenslot.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven