Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Syngenta’s uienras Vision wint de NIAB Award

Het Engelse National Institute of Agricultural Botany in Cambridge heeft haar prestigieuze Variety Cup toegekend aan Vision, een ras uit Syngenta’s uienportfolio.

De algemeen directeur van het NIAB Dr. Tina Barsby overhandigde de bokaal persoonlijk aan Syngenta’s Engelse gewasspecialist uien en prei Nigel Kingston. “Deze bokaal wordt toegekend aan het meest veelbelovende ras in het gehele spectrum van landbouw-, groenteteelt- en sierteeltgewassen,” aldus Dr. Barsby. “Deze prijs is voor het eerst uitgereikt in 1986 voor het bloemkoolras White Rock. Sindsdien is de bokaal slechts nog eenmaal toegekend aan een groenteras. Vorig jaar won het gerstras Pearl.”


Nigel Kingston en Tina Barsby

Het NIAB is een onafhankelijk instituut in rassen- en zaadonderzoek en geeft onpartijdige voorlichting over alle aspecten van zaadkwaliteit en bevordering van het gebruik betere rassen. Jaarlijks reikt het instituut de ‘Variety Cup Award’ uit voor het beste ras of het ras dat zich duidelijk onderscheidt. Dit jaar is de Variety Cup uitgereikt aan Syngenta voor de veredeling van het ras Vision.

Portefeuillehouder groenteteelten Bruce Napier legt uit dat Vision een duidelijke keuze was door zijn bewaareigenschappen: “Vision is een vroegrijpend uienras met uitstekende eigenschappen qua huid, bolkwaliteit en biedt een hoge opbrengst. Het was echter Vision’s buitengewoon sterke bewaarbaarheid die doorslaggevend was. Wij zijn ervan overtuigd dat de veredelaar met Vision een significante stap voorwaarts heeft gemaakt ten opzichte van de competitie.” Vision presenteerde het beste resultaat in zowel geconditioneerde bewaarproeven als in koude bewaarproeven op proefstations in Essex en Norfolk in 2009.

Andres Verweij, Syngenta vertegenwoordiger uien in Nederland reageerde niet verbaasd op het nieuws: “Vision past zeer goed in de huidige trend dat telers voor kwaliteitsrassen kiezen. Het is daarom goed te verklaren dat Vision, net als ons ras Sunskin gegroeid zijn in areaal.”

Op de foto houdt Verweij’s Engelse collega Kingston de bokaal stevig vast (links): “Ik voel mij zeer vereerd om deze Award in ontvangst te nemen namens onze Nederlandse veredelaar Thaam Wijnker. Ik vind het zeer bijzonder dat ons ras het allereerste uienras is dat deze prijs wint. Het onderschrijft de enorme verbeteringen die in het uienassortiment gemaakt zijn voor de lange bewaar door Thaam en zijn team. De Award toont ook de ontwikkelingen in de gehele uiensector, van verdelaars, adviseurs, telers, tot aan verpakkingsindustrie en retail. Als ik terugkijk op mijn 22-jarige carrière in groenteteelt geloof ik dat het een uitdagende tijd is om in de uienindustrie te werken.

Product Business Manager Michel Bremaud voegde toe: “Syngenta biedt telers over de hele wereld oplossingen door nieuwe rassen op de markt te brengen met telkens betere eigenschappen. Wij hebben inmiddels een uitstekend commercieel portfolio van uienrassen en enkele veelbelovende nieuwe nummers die binnenkort op de markt komen. Ik bedank graag de industrie en NIAB voor deze erkenning.”

Publicatiedatum: