VVD: boete rij- en rusttijden vaak onredelijk

De boetes die chauffeurs krijgen omdat ze zich niet precies aan de rij- en rusttijden houden, zijn vaak onredelijk. Dat vindt Europarlementariër Jeanine Hennis van de VVD. Zij heeft eurocommissaris Siim Kallas (Transport) afgelopen vrijdag in schriftelijke vragen opgeroepen te zorgen dat de lidstaten hun handhavingsbeleid beter op elkaar afstemmen.

Volgens Hennis lijken inspecteurs bij het controleren van de rij- en rusttijden meer naar de letter dan naar de geest van de wet te kijken. Een chauffeur beboeten omdat hij tijdens zijn rusttijd even zijn truck moest verzetten of omdat hij tien minuten langer moest doorrijden om een veilige parkeerplaats te bereiken, geeft volgens haar geen pas.

De VVD-Europarlementariër is het eens met TLN dat in dergelijke situaties geen sprake is van gevaar voor de verkeersveiligheid en dat ook de concurrentieverhoudingen niet verstoord worden. In sommige landen kan een overtreding van slechts enkele minuten na 21 dagen nog leiden tot een torenhoge boete van honderden of zelfs duizenden euro's.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven