Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

criminelen gebruiken mail intensief

89,5% van mail in februari spam

Het spamvolume is in februari fors toegenomen in vergelijking met januari. De groei is vooral te wijten aan de botnets Grum en Rustock, die hun activiteiten allebei hebben geïntensiveerd. Dat blijkt uit het MessageLabs Intelligence Report over de afgelopen maand. MessageLabs is een dochter van Symantec die ‘hosted services’ aanbiedt aan bedrijven die van spam verschoond willen blijven.

In februari lag het spamniveau wereldwijd op 89,4 procent, dat is 5,5 procentpunt meer dan in januari. In Nederland was juist sprake van een lichte daling, van 92,4 naar 91,2 procent. Italië was in februari het meest met spam bestookte land. Het spamniveau lag daar op 93,4 procent. De percentages geven aan welk deel van het totale e-mailverkeer bestaat uit massaal verstuurde, ongevraagde berichten waarin producten en diensten worden aangeprezen.

Om deze cijfers in perspectief te plaatsen: over heel 2009 was het wereldwijde spamniveau gemiddeld 87,7 procent, met een piek van 90,4 procent in mei en een dal van 73,3 procent in februari 2009.

Dat veranderingen bij enkele botnets zo’n groot effect kunnen hebben valt te verklaren uit hun grote aandeel van het totale spamvolume. Botnet Grum stuurde vanaf 5 februari anderhalf keer zoveel spam de wereld in als voor die tijd. Daardoor was Grum ineens verantwoordelijk voor 26 procent van alle spam, in plaats van voor 17 procent voordien.

Canadese apotheek

Botnet Rustock bleek de boosdoener achter een tweede stijging, die zich op 17 februari voordeed. Daardoor steeg het wereldwijde spamvolume met 25 procent, waardoor meteen de piek van februari was bereikt. Zowel Grum als Rustock dient als vehikel voor de zogeheten ‘Canadese apotheek’-spam, die momenteel twee derde van het totale spamvolume vormt. MessageLabs-analist Paul Woods verwacht de komende weken nog meer van zulke pieken.

minder bijlages

Tegenover de groei van het spamvolume stond een daling van het aantal spammailtjes met bijlagen. Vorig jaar april had nog 5 tot 10 procent een attachment, in februari minder dan 1 procent. Als gevolg daarvan werden de spamberichten ook kleiner (gemiddeld 3,3 KB). De spammers kiezen er nu volgens Woods voor om plaatjes te hosten bij een gratis onlinedienst, zodat ze meer mailtjes met alleen tekst per uur kunnen versturen.

crimineel

In februari bevatte 1 op 303 e-mails een virus, iets meer dan in januari. Bijna 1 op 3 e-mails met malware bevatte een link naar een criminele website. In 1 op circa 456 mailtjes was sprake van een poging tot phishing. Van alle mail met malware hield in februari ruim 56 procent verband met phishing. In januari was dat nog 51 procent.

bron: automatiseringsgids.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven