Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Akkerbouwer Peter van Beers wint innovatieprijs Schoon Water

Tijdens de startbijeenkomst “Schoon Water smaakt naar meer” heeft Toon de Goede van de provincie Noord-Brabant gisteren de innovatieprijs Schoon Water 2010 uitgereikt. Winnaar is akkerbouwer Peter van Beers die een kostenbesparende methode ontwikkelde om het natuurlijke middel Contans tegen sclerotinia in één werkgang aan te brengen en in te werken in de bodem. Zijn innovatie scoort het beste op praktische toepasbaarheid, voordeel voor het grondwater en kosteneffectiviteit. Het Schoon Water project in Brabant breidt de komende jaren uit naar 11 gebieden en 16 gemeenten.Aspergeteler Piet van Cranenbroek won de tweede prijs met een zelf ontwikkeld systeem voor mechanische onkruidbestrijding in combinatie met bijmesten. Derde prijs was voor Donkers BV met de hete luchttechniek voor onkruidbestrijding op verhardingen.

Tijdens de bijeenkomst “Schoon Water smaakt naar meer” is het succes van het project Schoon Water voor Brabant onderstreept door bestuurders van provincie en landbouw. Peter Brouwers (ZLTO) stelde het als volgt: “Door samenwerking en innovatie is succes verzekerd”. Met name de landbouw heeft de afgelopen jaren de milieubelasting van het grondwater sterk verminderd. Ook gemeenten maken stappen.

Dit succes werd op de bijeenkomst zichtbaar gemaakt via de film Schoon Water. Als voorbeeld kwam in de film de gemeente Oss naar voren die chemievrij de verhardingen beheert door gebruik van de WAVE. Als niet-agrarische deelnemer werd de aanpak van Kempen Airport - niet-chemische onkruidbestrijding met de hete lucht techniek - getoond.

De komende vier jaar breidt het project sterk uit en zal via begeleiding en innovaties de milieubelasting van het grondwater verder worden teruggedrongen. Meer informatie over het project is te vinden op de website www.schoon-water.nl/. Ook de film Schoon Water voor Brabant is te zien, met spannende beelden van Kempen Airport en de aardappels van Van Beers.

De uitvoering van ‘Schoon Water voor Brabant’ in de periode 2010 – 2013 is in handen van CLM, DLV Plant, Eco Consult, ClimateChanCe, ZLTO, PRI en PPO.


Voor meer informatie:
Peter Leendertse
Tel: 0345-470719
Mob: 06-22229255
www.schoon-water.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven