Paniekerige prijsdaling ui

De uienprijzen zijn in het eerste kwartaal naar een hoger niveau dan de afgelopen jaren gestegen, maar deze stijging stopte nog voordat april aanbrak. Na een lichte prijsdaling zijn deze week de noteringen van alle telersbeurzen flink bijgesteld, met 3 tot 4 euro per 100 kilo 60 procent grof. Over de exacte reden voor de prijsdaling kunnen marktpartijen alleen maar speculeren. De prijzen waren tot een onrealistisch peil opgedreven, wat geleid heeft tot instabiliteit.

De eerste correctie met één tot anderhalve euro leidde tot angst bij zowel telers als handelaren, om er maar vanaf te zijn gingen zij hun product voor nog minder aanbieden. Vervolgens hielden afnemers in het buitenland (met name Rusland) op hun beurt weer de boot af, in afwachting van verdere prijsdaling. Dit mechanisme werkt uiteraard niet onbeperkt, de beschikbare uien bij de buitenlandse afnemers raken immers op.

De prijsdaling had gezien de omstandigheden niet zo fors hoeven zijn. De export is tot dusver namelijk vlot verlopen. Medio maart waren al 90.000 ton uien méér de grens over gegaan dan in het vorige seizoen. Met de toch al niet ruime voorraad die nog beschikbaar is, naar schatting 280.000 ton, moet de handel het doen tot zeker de tweede week van juni. Eerder worden gezien het koude voorjaar de eerste plantuien voor de export niet verwacht. De import van uien komt nu geleidelijk wel op gang, eveneens iets goedkoper dan enkele weken geleden.

De prognose is dat de prijs gelijk blijft of zelfs iets zal stijgen.

Bron: Boerderij.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven