Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Johannes Lachi van Exotimex over de ontwikkelingen

EU-invoer knoflook gewijzigd

Tholen - De Europese administratieve procedure voor het invoeren van knoflook uit derde landen is gewijzigd. Waar in het verleden met vaste referentiehoeveelheden werd gewerkt voor de aanvragen wordt nu een gemiddelde genomen van de ontvangen hoeveelheden in de afgelopen drie jaar. De EU streeft hiermee naar eerlijke kansen voor alle importeurs van knoflook. Johannes Lachi van Exotimex vertelt dat deze wijziging geen grote veranderingen met zich zou moeten brengen, maar vraagt zich wel af of hiermee ook echt eerlijke handel wordt bereikt. "Er werd altijd veel meer aangevraagd dat dat er quota was", vertelt hij. "Nu zou je dus 100% moeten toegewezen krijgen van wat je aanvraagt." Deze wijziging is vanaf februari 2011 van toepassing.

Opvallend is de nieuwe regel dat handelaren die meer dan 50 ton knoflook exporteren naar derde landen nu ook invoerlicenties mogen aanvragen. De wijziging is een initiatief vanuit Spanje, dat zelf knoflook produceert. Volgens Johannes is dit geen toeval aangezien juist dit land niets moet hebben van import knoflook (voornamelijk uit China) maar hetgeen dat deze kant op komt het liefst in eigen hand wil houden. "Met de nieuwe regel is er minder knoflook beschikbaar voor de importeurs omdat de exporteurs zelf ook aanvragen." Het is volgens hem wel frustrerend dat Nederland geen kilo meer mag aanvragen maar uit gegevens blijkt dat de aanvragen elders toch omhoog zijn gegaan. "De cijfers uit Brussel mogen we helaas niet inzien maar ik ben er van overtuigd dat hieruit in één oogopslag valt op te merken in welke lidstaten mogelijk met volumes gesjoemeld wordt."


Onlangs werd ook de definitie van solo knoflook aangepast. Geheel onverwacht kwamen de inzichten van de Nederlandse douane over de definitie van solo knoflook ter discussie. De douane wil de solo knoflook onder de gewone knoflook laten vallen, waardoor de normaal veel lagere invoerrechten zullen veranderen. Exotimex verhandeld slechts een klein deel solo knoflook waardoor de gevolgen niet groot zijn. "Ik begrijp dat de douane fraudeurs aan wil pakken maar dan wel met uitzondering van de handel die er al is." Uit informatie blijkt dat er importeurs zijn geweest die containers onder de naam solo knoflook importeerden waar sprake was van normale knoflook. Er zijn echter veel importeurs die een eigen markt hebben voor solo knoflook en deze importeurs worden nu zeer benadeeld.

De prijzen voor Chinese knoflook liggen momenteel hoog. De dollar is niet gunstig en de invoerkosten zijn ook hoog. Johannes vertelt dat de hoge prijzen het gevolg zijn van de kleinere producties. China heeft dit seizoen 5 miljoen ton beschikbaar vergeleken met 7 miljoen ton vorig jaar. Hiervan komt officieel zo'n 39.000 ton naar Europa. Europa is dus in de prijszetting in China geen speler. Ook de knoflook uit Spanje zal dit jaar duur zijn daar ook de Spanjaarden weten dat China kampt met tekorten.