Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Basis voor kwaliteit eindproduct begint op het land

Plantuien voor 80% grondstof voor krokant gebakken uitjesTholen – Bij het in Sint-Maartensdijk gevestigde Rieber and Son worden jaarlijks vele honderden tonnen plantuien verwerkt tot krokant gebakken uitjes, een specialiteit waarmee het bedrijf een wereldspeler is in dit segment van verwerkte uien. Om aan een continue aanvoer van geschikte uien te voldoen heeft het bedrijf enkele tientallen contracttelers, die in samenwerking met de fieldmanager van Rieber and Son Ad van Oudenaarde er zorg voor dragen dat er gedurende het gehele seizoen voldoende uien in voorraad zijn voor de verwerking.


Ad van Oudenaarde in het veld

Bij Rieber and Son worden er volgens Ad van Oudenaarde alleen op het einde van het seizoen zaaiuien gebruikt en voor de rest van het jaar zijn 80% van de uien plantuien die voor risicospreiding op meerdere plaatsen in Nederland geteeld worden. Binnen het totale uienareaal van ruim 20.000 hectare zijn ongeveer 3500 hectares plantuien gepoot en hiervan is een aanmerkelijk aandeel onder contract bij Rieber and Son, waarbij het plantmateriaal ook door de betreffende firma wordt verzorgd en de hele teelt, door de telers in nauwe samenwerking met Ad van Oudenaarde, van poten tot oogsten wordt gecontroleerd op geschiktheid en kwaliteit voor de verwerking.


De uien gaan al verdikken

Doordat de groeiomstandigheden in de verschillende teeltgebieden onderling kunnen verschillen en ook de grondsoort een belangrijke rol speel bij de kwaliteit van de geoogste uien en vooral de hardheid en bewaarbaarheid van de uien van belang is voor een jaarronde aanvoer wordt er gedurende het groeiseizoen nauwlettend geïnventariseerd welke percelen geschikt zijn voor directe verwerking en/of voor lange bewaring.


Egaal van kleur over het hele perceel

Wij van AGF mochten een dagje mee met Ad van Oudenaarden op een ronde langs de percelen en werden er door Ad van overtuigd dat de uien door het warmere groeizame weer van de afgelopen weken de groeiachterstand gedeeltelijk aan het inlopen zijn en dat de uien die vroeg gepoot zijn al gul in het blad stonden, wat met de hoge luchtvochtigheid van de laatste dagen een gevaar inhoud voor het optreden van valse meeldauw.


Na hagelschade is er gevaar voor inregenen van de 'pijpjes' met als gevolg bruinverkleuring van de rokkenPublicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven