Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sjalotten halen achterstand in

De sjalotten hebben ongeveer een week achterstand opgelopen in hun ontwikkeling. Dat heeft met name te maken met de relatief koude temperaturen in de maand mei. Het lijkt er echter op dat ze hun achterstand aan het inhalen zijn. En het begon allemaal nog wel zo voorspoedig. De winter was de bodem goed gezind, met een lange periode van vorst. Dat resulteerde in een nagenoeg perfecte structuur van de bodem. Dat had echter ook een keerzijde: fijn vallende grond heeft immers als nadeel dat deze gevoelig is voor slemp, ofwel het dichtslaan van de bodem. Dat verschijnsel deed zich op verschillende plekken voor.



Nadat de sjalotten waren gezaaid, trad een lange periode van droogte op. Met name de percelen die te ondiep waren gezaaid, kregen al vrij snel te maken met droogvallend zaad. Om de kwaliteit van de sjalot te borgen, was beregening soms zelfs noodzakelijk.

Consequenties
Als gevolg van bovenstaande invloeden, heeft de sjalot een groeiachterstand van gemiddeld een week opgelopen. Als de hoge temperaturen van de eerste week van juni doorzetten, zal die achterstand de komende weken nog slinken. De huidige verwachtingen zijn dat de nieuwe oogst iets later op gang komt. Is dat erg? Hoeft niet perse. Dat is mede afhankelijk van wat er nog op voorraad ligt en wat de vraag is. En die laatste is op dit moment redelijk grillig.

Bron: Sjalot.nl
Publicatiedatum: