Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Indonesië belangrijke bestemming Nederlandse uien

Indonesië vormt een belangrijke exportbestemming waar jaarlijks 15.000 ton Nederlandse uien naar toe gaan. Een markt van 3 tot 5 miljoen euro, afhankelijk van de prijs. Vorig jaar oktober werd de grens gesloten wegens een nultolerantie voor onder andere Ditylenchus dipsaci, een aaltje dat ze in Indonesië niet willen hebben.

Sommige exporteurs gaven aan dat andere landen wel exporteren naar Indonesië, maar dan zonder bijschrijving. Echter, het Ministerie van LNV zegt dat die handelswijze in strijd is met de eisen die Indonesië stelt. Nederland kan aan de aanvullende eisen niet voldoen en kan daarom ook geen verantwoording dragen. Vanuit Nederland kunnen dus momenteel op geen enkele wijze uien uitgevoerd worden naar Indonesië.

In december 2009 heeft de SAU in samenwerking met zaadveredelaars en telers, een rapport opgesteld waarin aangegeven is wat Nederland doet om ziekten en plagen – zoals stengelaaltjes – te voorkomen. Omdat het KCB ook effectiever gaat controleren en van sommige partijen analyses op bodemziekten aanwezig zijn, wordt geprobeerd de handelsblokkade op te heffen. Strengere eindcontrole, mogelijke invulling van het begrip “pest free area” en een gedegen document zijn zaken die Nederland kan bieden.
LNV is onlangs naar Indonesië geweest. De SAU heeft daarvoor een uitgebreide presentatie voorbereid. We werken nu aan vervolgstappen.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met: Ir. ing. Gijsbrecht Gunter, mobiel 06 52 123 146.

Bron: Nieuwsbrief Stichting Afzetbevordering Ui
Publicatiedatum: