Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Duitse grond gemiddeld flink duurder

Akkerbouwers hebben vorig jaar flink meer moeten betalen voor een hectare landbouwgrond in Duitsland. Voor een hectare grond in het voormalige West-Duitsland moest een boer in 2009 gemiddeld 17.960 euro betalen, 4,6 procent meer dan in 2008. Oftewel een stijging van 785 euro. In het voormalige Oost-Duitsland zijn de grondprijzen relatief gezien nog stukken sterker gestegen.

Dit meldt de Duitse website TopAgrar. De prijs voor een hectare grond in de voormalige DDR is het afgelopen halfjaar met 19,5 procent toegenomen tot 5.943 euro per hectare. Een agrarisch ondernemer moet er binnen een jaar dus 970 euro per hectare meer betalen. De gemiddelde grondprijs voor heel Duitsland is vorig jaar zo met 9,6 procent toegenomen tot 10.908 euro per hectare. Ook in 2008 waren de Duitse grondprijzen al aanzienlijk toegenomen met een stijging van gemiddeld 8,1 procent.

De flinke stijging van de grondprijzen heeft er wel in geresulteerd dat verkopers nu de hoofdprijs vragen voor de grond. Hierdoor zijn er vorig jaar zowel in West- als in Oost-Duitsland minder grondtransacties geweest het afgelopen jaar. In het westen is in 2009 bijna 47.400 hectare van eigenaar verwisseld, 6 procent minder dan het jaar ervoor. In het oosten is 67.323 hectare in andere handen overgegaan, maar dat was 7,8 procent minder dan in 2008.

Gemiddeld wordt er per transactie 2,43 hectare agrarische grond overgedragen. In het voormalige West-Duitsland ligt dit gemiddelde op 1,48 hectare, in het oosten op 4,31 hectare.

Bron: Ziezo.biz

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven