Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

België: 63% landbouwbedrijven verdween in dertig jaar tijd

Het aantal actieve landbouwbedrijven neemt in België opnieuw af met -3,3%. De achteruitgang bedraagt -3,2% in Wallonië en -3,4% in Vlaanderen.
In 30 jaar tijd is het land 63% van zijn bedrijven verloren en in deze periode verliep het ritme van de verdwijning parallel in de twee gewesten (-3,4% gemiddeld per jaar).

De totale werkgelegenheid in de landbouw daalt met 3,7%. De daling van het aantal arbeidskrachten is in Wallonië iets groter dan in Vlaanderen en dit in tegenstelling dat de daling van het aantal landbouwbedrijven er minder groot is. De omvang van die daling is bijna van dezelfde grootteorde voor de voltijdse als de deeltijdse arbeidkrachten. Bij de voltijdse arbeidskrachten is de daling in België het grootst bij de mannen (-3,7%). Dit in tegenstelling tot de deeltijdse arbeidskrachten waar het aantal vrouwen veel sterker afneemt (-5,4%) dan het aantal mannen (-2,6%).
De 30 laatste jaar heeft België 56% van de landbouwarbeidskrachten verloren. Het ritme van de jaarlijkse daling (-2,8%/jaar gemiddeld) was dus minder groot dan die van de verdwijning van de bedrijven.

Oppervlakte van de teelten

De achteruitgang van de graan- en industriële teelten gebeurt vooral ten voordele van aardappelen (+9,5%). In dertig jaar tijd is de oppervlakte aardappelen meer dan verdubbeld. De stijging doet zich in alle categorieën aardappelen voor en is in tegenstelling tot de vorige jaren het grootst bij de Bintjes (10,6%). De oppervlakte droog geoogste peulvruchten is sedert 2009 aan een opmars bezig (+21,7%) in 2010 en dit in beide landsdelen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven