"Nederland slaat modderfiguur zonder landbouwminister"

Nederland zonder een minister van landbouw, daar begrijpt men in het buitenland niets van. ”We slaan modderfiguur als het zover zou komen”, zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland. De agrifoodsector is de grootste exportsector van ons land en heel belangrijk voor de nationale economie en het herstel ervan, aldus Maat. ”In het buitenland kijkt men tegen ons op. Een krachtig en herkenbaar ministerie is in mijn ogen voorwaarde om onze economische kracht en internationale uitstraling juist te versterken.”Uit berichten rond de formatie wordt duidelijk dat de kans toeneemt, dat het ministerie van LNV wel eens zou kunnen opgaan in een groter, gezamenlijk ministerie van EZ, of Ondernemerschap. Ook uit christendemocratische kring borrelen zulke berichten op. "Dit is een strategische blunder van de eerste orde”, reageerde de LTO-voorzitter in De Telegraaf.

Volgens Maat zal het verdwijnen van een 'eigen' ministerie schadelijk zijn voor de Nederlandse landbouw en de voedingsindustrie. In de GPD-kranten stelde hij eerder deze week ook te vrezen voor negatieve gevolgen, als Nederlands straks in Brussel niet meer met een eigen landbouwminister deelneemt aan de besprekingen over het Europese landbouwbeleid.

De LTO-voorzitter pleit er bij een eventuele vermindering van het aantal ministeries voor om taken van het ministerie van VROM onder te brengen bij LNV. "Maak Landbouw verantwoordelijk voor landschapsbeheer en het hele buitengebied in Nederland. Dat is een stuk logischer”, aldus Maat in een interview met de GPD-kranten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven