Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groter areaal aardappelen en uien

In 2010 is het areaal consumptieaardappelen met 2 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee steeg dit areaal tot 72.100 hectare. De oppervlakte zaaiuien steeg zelfs met 11 procent tot 21.600 hectare, zo blijkt uit de uitkomsten van de Landbouwtelling 2010. Uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de groei in het areaal consumptieaardappelen volledig ligt op zandgronden.



De teeltoppervlakte van vrijwel alle andere akkerbouwgewassen was in 2010 kleiner dan een jaar eerder. Het totale akkerbouwareaal is met bijna 5 procent gedaald tot 947.700 hectare. Flinke dalingen van het areaal zijn volgens het CBS gemeld bij zomertarwe (-16 procent) en zomergerst (-30 procent). Volgens de eerste resultaten kan verder gerekend worden op een daling van het areaal suikerbieten. Hiermee wordt de tendens van de laatste jaren voortgezet. Daarnaast is in 2010 ook het areaal snijmaïs (-4 procent) en de oppervlakte tijdelijk grasland (-5 procent) beduidend kleiner dan in 2009.

De schatting van de aantallen bedrijven en de arealen in 2010 is gebaseerd op 72 procent respons op de Landbouwtelling 2010. Het gaat om 34.540 bedrijven met akkerbouw waarvan wordt aangenomen dat deze een betrouwbaar beeld geven van de totale akkerbouw

Klik hier voor de volledige tabel met areaalcijfers uit de Landbouwtelling 2010


Bron CBS
Publicatiedatum: