Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LTO maakt afspraken met de belastingdienst

Seizoenarbeid in land- en tuinbouw gemakkelijker en goedkoper

LTO Nederland heeft met de belastingdienst voor leden van LTO Noord, ZLTO, LLTB en de aangesloten vaktechnische organisaties afspraken gemaakt over de inzet van seizoenwerkers, waarmee de betrokken medewerker en de werkgever hun voordeel kunnen doen. De kosten voor seizoenarbeid gaan voor de werkgever omlaag en de seizoenwerker krijgt een hoger nettoloon.
 
De regeling kan per direct in de praktijk kan worden toegepast en geldt alleen voor overuren. Er wordt bovendien gesnoeid in de administratieve lasten omdat individuele werkgevers geen aparte afspraken meer hoeven te maken met de belastingdienst. LTO-bestuurder Mans Vulto (Sociale Zaken) is blij met de afspraken. ,,Dit draagt bij aan onze doelstellingen om werknemers aan ons te binden. Het helpt bovendien mee om schijnconstructies te voorkomen die zich richten op de verlaging van loonkosten.’’
 
Seizoenwerk wordt dus niet alleen gemakkelijker, maar ook goedkoper, stelt Vulto. Bovendien gaat de werknemer er volgens hem ook behoorlijk op vooruit. ,,Daar komt bij dat het aantrekkelijker wordt de seizoenarbeiders zelf in dienst te nemen. De kostenverhouding tussen werken via een uitzendbureau en zelf mensen in dienst nemen, verschuift meer in de richting van reguliere dienstverbanden.”
 
Kern van de afspraak is de zogenoemde cafetariaregeling binnen de huidige belastingwetgeving, waarbij de werknemer zelf kan uitmaken op welke wijze hij zijn loon betaald krijgt. De werknemer kan hiermee zijn voordeel doen door de arbeidsvoorwaarden beter af te stemmen op zijn persoonlijke omstandigheden en behoeften, terwijl hij tevens beter gebruik kan maken van de fiscale mogelijkheden. De regeling betekent in de praktijk meestal, dat de werknemer belast loon ruilt voor onbelast loon. De werkgevers, die voor de regeling opteren, moeten de afspraken vastleggen in de arbeidsovereenkomst.
 
De Nederlandse Fruittelers Organisatie kwam achter de regeling en ontdekte dat in de agrarische sector slechts mondjesmaat wordt toegepast. In de praktijk leidde toepassing voor de werkgever en ook voor de belastingdienst tot extra administratieve lasten. Bovendien werden verrekende bedragen niet eenduidig becijferd. NFO en LTO zijn toen gesprekken begonnen met de belastingdienst en dit overleg heeft onlangs tot overeenstemming geleid.
 
Seizoenarbeiders maken extra kosten om in ons land te kunnen werken, zoals bijvoorbeeld voor tijdelijke huisvesting, reiskosten, levensonderhoud en contacten met het thuisfront. Deze extra kosten kunnen onder bepaalde voorwaarden met bruto loon netto uitbetaald worden. De regeling geldt per kalenderjaar maximaal acht maanden per werknemer. Die periode kan in meerdere delen worden opgeknipt en is alleen van toepassing op de door de werknemer gemaakte overuren.
 
De oogst in de fruitteelt is intussen op gang gekomen en aangenomen wordt, dat veel meer ondernemers en medewerkers dan voorheen van de regeling gebruik zullen gaan maken. De regeling is immers ook interessant voor andere sectoren, die in enkele periodes van het jaar veel met seizoenwerk te maken hebben.
Publicatiedatum: