Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom sjalotten in de tropen zo populair zijn

In Nederland wint de ui het van de sjalot. In de tropen is dat net andersom. Daar is de sjalot veel populairder dan de ui, hoewel ze allebei tot de Allium-familie behoren. Hoe zit dat precies? Het antwoord is minder spannend dan u misschien zou verwachten: in de tropen is het gewoon lastig om uien te telen. Bij hoge temperaturen en weinig verschil tussen dag- en nachttemperatuur, wordt de ui niet geprikkeld om te gaan kiemen. In tegenstelling bijvoorbeeld tot onkruid en schimmels, die de hoge, constante temperaturen wel prima vinden. Uien telen vanuit zaad is dus lastig. Daarom vindt er ook geen jaarronde uienteelt plaats. En omdat de uien die worden geteeld ook nog eens slecht bewaarbaar zijn, is de ui slechts beperkt verkrijgbaar voor de consument.



Dan heeft de sjalot het wat gemakkelijker in de tropen. De sjalot wordt hoofdzakelijk vegetatief geteeld. Dat wil zeggen: van bol naar bol. Het klimaat heeft minder invloed op de ontwikkeling van het gewas. Als gevolg daarvan is de sjalot jaarrond beschikbaar. Waar wij de ui dus als een basisproduct zien, geldt dat in de tropen voor de sjalot. Even ter vergelijking: in West-Europa eten we gemiddeld 75 gram sjalotten per jaar (met uitzondering van de Fransen), in Thailand 3,5 kg per persoon. Dat is bijna 50 keer zoveel.

Verschillen de Europese van de tropische sjalotten?

Jazeker. In de tropen kunnen sjalotten in sommige periodes al binnen 50 dagen worden geoogst. In West-Europa is de gemiddelde teeltduur 120 tot 140 dagen.
Dat verschil in teeltduur heeft consequenties voor de bewaarbaarheid. Als een gewas snel groeit, dan is het minder lang houdbaar, zo is de algemene regel. Dat geldt ook voor de sjalot. Tropische sjalotten zijn slechts enkele maanden houdbaar. Erg is dat niet, omdat de sjalotten meestal al binnen enkele weken worden geconsumeerd. Nadeel is wel dat vanwege de slechte houdbaarheid vaak wel tot 50% van de oogst verloren gaat. Om die reden worden in de tropen sinds kort ook sjalotten uit zaad geteeld. De productiviteit ligt in dat geval hoger, vanwege de ziektevrije start, en de houdbaarheid is beter.

Bron: Sjalot.nl

Publicatiedatum: