Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische agrohandel hield goed stand in 2009

De Belgische handel in landbouwproducten vertoont in 2009 opnieuw een positief saldo. Het handelsoverschot bedraagt nu 3,4 miljard euro. Het totale Belgische handelssaldo is in 2009 toegenomen tot 12,8 miljard euro. Dat is bijna hetzelfde niveau als voor de economische crisis. Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters toonde zich verheugd dat de Vlaamse agrohandel, ondanks de economische crisis, goed heeft stand gehouden.

Vlaanderen neemt 80% van agrohandel voor zijn rekening

In 2009 was de uitvoer van landbouwproducten goed voor 30,6 miljard euro, terwijl de invoer 27,2 miljard euro bedroeg. Het aandeel van de invoer van landbouwproducten in de totale Belgische handel is toegenomen en bedraagt 10,8% en dat van de uitvoer zelfs 11,6%, wat wijst op het niet te onderschatten belang van de agrosector voor de Belgische export. Vlaanderen neemt een aandeel van 80% in de nationale in- en uitvoer van landbouwproducten in.

Belangrijke exportproducten zijn varkensvlees, zuivelproducten, aardappelbereidingen en diepvriesgroenten. In de categorieën verse groenten en fruit scoren peren, appelen, aardbeien, tomaten, prei en kropsla sterk. Bij de belangrijkste importproducten vindt men heel wat producten terug die niet of nauwelijks in eigen land geproduceerd worden, zoals wijn en tropisch fruit. Vaak worden deze producten verder geëxporteerd, wat de rol aangeeft van de havens van Antwerpen en Zeebrugge als hub voor Europa. Bij vis en zeevruchten heeft België een duidelijk handelstekort.

Meer nog dan in de totale Belgische handel zijn de EU-lidstaten de belangrijkste partners in de landbouwhandel. 74% van de ingevoerde landbouwproducten is uit de EU afkomstig en 86% van de uitgevoerde landbouwproducten wordt afgezet in de EU-lidstaten. Binnen de EU zijn vooral de buurlanden onze belangrijkste handelspartners. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk dragen het meest bij tot het Belgische handelsoverschot voor landbouwproducten, met een positief saldo van respectievelijk 1,8 miljard euro en 1,7 miljard euro. Een handelstekort voor landbouwproducten heeft België in de EU enkel met Nederland (-233 miljoen euro), Litouwen (-71 miljoen euro) en Bulgarije (-36 miljoen euro).

België zesde grootste uitvoerder van landbouwproducten ter wereld

Op wereldvlak behoort ons land, zowel voor in- als voor uitvoer van agrarische producten, tot de top tien. Uit de cijfers van de FAO blijkt dat België in 2007 met een aandeel van 4,0% in de wereldexport de zesde grootste uitvoerder van landbouwproducten ter wereld is. Ons land wordt voorafgegaan door de VS, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Brazilië. België neemt in 2007 3,4% van de wereldimport voor zijn rekening en staat daarmee op de negende plaats. Brazilië heeft het grootste agrarische handelssaldo (37 miljard euro). België is nummer zeventien.

Het volledige rapport kan geraadpleegd worden op de website van het Beleidsdomein Landbouw en Visserij: www.vlaanderen.be/landbouw/studies.

Bron: Landbouwleven

Publicatiedatum: