Arjen Smit van Allium Fresh uit Andijk:

"Meer aandacht voor sjalotten"

Arjen Smit van Allium Fresh B.V. uit Andijk heeft zichzelf een nobel streven gesteld: de sjalot in ons land beter op de kaart zetten. De sjalot vereist veel aandacht in de gehele keten; kiezen van en samenwerken met strategische partners is zijn motto. Al jaren is de veredelaar, producent en verkoper van sjalotten uit Andijk bezig met zijn passie, de sjalot. Hij boekt resultaat, maar, zo geeft hij zelf aan: "We zijn er nog lang niet."

Het is niet dat de consument niet aan de sjalot wil. De sjalot wint het op veel terreinen van zijn grote broer, de ui. Een sjalot is gemakkelijker te verwerken, ziet er op het bord beter uit en smaakt zelfs zoeter dan een ui. Dat stelt Arjen Smit, die zich met zijn bedrijf als enige in ons land exclusief op de sjalot concentreert. Nee, aan de consument ligt het niet. Die wil wel. "Let er maar eens op", vertelt hij. "In kranten en bladen kom je steeds meer recepten tegen met sjalotten. Probleem is echter dat de sjalot niet overtuigend genoeg aanwezig is in de schappen van de supermarkt. Soms is de sjalot niet aantrekkelijk, het ontbreekt nog te veel aan een mooie verpakking en een goede plek in het schap. Het product is geen eyecatcher en valt nog niet genoeg op."

Beschikbaarheid

Onderliggend aan de vermarkting, zo weet ook Arjen Smit, ligt een teelttechnisch verhaal: de sjalot heeft al grote stappen gezet in beschikbaarheid, maar moet er nog meer zetten: "Sjalotten hebben in elke fase van hun ‘leven’ meer aandacht nodig dan een ui. Het is een aandachtsartikel. Nog te veel kwaliteitsgebreken zijn te wijten aan menselijk falen. Iedere stap in de keten, van veredeling tot afzet, moet goed, nee perfect worden gemanaged. En daar kunnen we nog stappen zetten."Om die slag te maken, heeft Arjen Smit een aantal initiatieven geïnitieerd: "De sjalot is geen product om in te pionieren. Ik wil alleen met geselecteerde telers werken en wil kennis en ervaringen bundelen en met hen delen." Daarnaast hebben we via een teeltadviseur de contacten met de contracttelers aangehaald, omdat we constateerden dat de eigen telers betere resultaten haalden dan contracttelers. Want nogmaals: de sjalot is een van de mooiste producten om te telen, maar ook een van de moeilijkste."

Bron: Uien Magazine, De Groot & Slot

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.