Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Beemsterboer niet gerust op afloop uienseizoen

"De ui blijft een speculatief product"

Het zal niet de eerste en ook niet de laatste keer zijn dat de uien in het begin van het seizoen duurder zijn dan op het eind, zegt Peter Beemsterboer. "Op dit moment is er weinig vraag naar uien, hetgeen echter heel normaal is voor de tijd van het jaar. Afrika, onze grootste klant voor de Nederlandse uien, heeft in februari/maart haar eigen productie. Ter bescherming van de eigen telers heeft Senegal vanaf 1 maart t/m eind augustus een importstop, en andere West-Afrikaanse landen kopen sowieso veel minder vanwege hun eigen productie. Dat er vanwege de politieke boycot naar Ivoorkust geen producten meer naar toe mogen heeft voor de uien geen consequenties."



"Traditiegetrouw gaat de export in het voorjaar naar de Europese landen en Rusland. De vraag is of deze landen voldoende importbehoefte hebben aan het nog beschikbare volume", vervolgt Peter. "In het seizoen 2009/2010 is er totaal 940.000 ton uien geëxporteerd. Wij begonnen met lage prijzen en gigantische exportvolumes. Pas rond de jaarwisseling liepen de prijzen fors op, met als hoogtepunt de maanden mei, juni. De omstandigheden waren er dan ook naar: goede exportmogelijkheden, uien van prima kwaliteit en er kwamen veel minder import-uien. Ondanks dat men verwachtte dat de uien op het einde van het seizoen op zou zijn, bleken er toch nog uien in overvloed te zijn."

"In het seizoen 2010/2011 moeten wij minstens net zoveel uien exporteren als het afgelopen seizoen. Wij lopen tot en met week 6 meer dan 50.000 ton achter; dat wil dus zeggen dat wij vanaf dat moment 20.000 ton per week moeten exporteren. De kwaliteit is matig, weer een reden voor de supermarkten om sneller op import-uien over te gaan. Er blijkt dit jaar voldoende uien in het zuidelijk halfrond beschikbaar te zijn."

Alle hoop is dan ook op Rusland gevestigd; maar hebben ze daar niet al lang om zich heen gekeken naar alternatieven?! Tenslotte is de nieuwe oogst uien binnenkort weer volop beschikbaar. In het seizoen 2006/2007 zouden de Russen ook in Nederland kopen, maar wat bleek? Onze prijzen schoten omhoog en zij importeerden uiteindelijk vanuit de Oekraïne. Ik ben zelf niet gerust op de afloop van dit seizoen, maar één ding is mooi: eind juli weten wij weer precies of de voorspellingen uitgekomen zijn!"

Voor meer informatie:
Peter Beemsterboer
Handelsmaatschappij J.P. Beemsterboer
Stationsstraat 17
1749 EG Warmenhuizen
Tel: 0226-396403
www.beemsterboer.nl
Publicatiedatum: