Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duits voedselagentschap:

'Speculatiehysterie slecht voor termijnmarkt'

Hans-Michael Goldmann, voorzitter van het Duits Federaal Voedselagentschap, heeft kritiek geuit op de kritiek en overtrokken discussie over speculatie met agrarische grondstoffen. In een persconferentie noemde de FDP-politici het een ‘speculatiehysterie’ die van een traditioneel financieel instrument een zondebok gemaakt heeft. Bevindingen van deskundige en het ministerie van Landbouw worden hierbij gewoon genegeerd.

De voedselzekerheid en tekorten hangen volgens experts vast aan de stijgende wereldbevolking, schaarste van landbouwgrond en klimatologische veranderingen, maar geen van hen noemt speculatie. Verandering van de termijnmarkt brengt het gevaar met zich mee dat de werking van een goed instrument wordt verstoord.

'De handel met agrarisch grondstoffen grijpt terug op een oude traditie die al in het oude Griekenland begonnen is’, verklaart Goldmann. De voorverkoop van de oogst zorgde daarbij voor een prijsgarantie. De hogere voedselprijzen zijn het gevolg van een grotere vraag en positief voor boeren. Volgens de voorzitter moet het effect van speculatie in deze context niet worden overschat, omdat de contracthandel op termijnmarkten al werkt met gestandaardiseerde contracten en clearing houses. Goldmann zegt dat het niet zo moet zijn dat akkerbouwers bij deze discussie aan het kortste eind trekken. ‘Daarom is een verdere regelgeving omtrent prijzen en hoeveelheden niet zinvol.'

Bron: Top Agrar
Publicatiedatum: