Bij een oplevende wereldeconomie trekt de vraag naar voedsel sterk aan. Maar het omgekeerde is ook het geval. Voor meer dan een miljard mensen wereldwijd is de eigen koopkracht bepalend voor honger of een dagelijkse maaltijd. Bovendien zijn stabiele wisselkoersen voor een agrarisch exportland als Nederland voorwaarde nummer één voor zicht op redelijke inkomens voor boeren en tuinders. Een zo groot mogelijke eurozone is wat dat betreft een geschenk uit de hemel. Dat bleek ook in 2009 toen het Britse pond sterling zo’n 40 procent kelderde ten opzichte van de euro en onze agrarische export naar het Verenigd Koninkrijk een enorme dreun kreeg.
Populisme
LTO Nederland steunt daarom de inzet van het kabinet om met noodverbanden in onder meer Griekenland de euro in de vaart te houden. Tegelijkertijd is het terugdringen van overheidstekorten essentieel. Iedere roep om landen uit de eurozone te gooien is gevaarlijk populisme dat de Nederlandse economie en bevolking alleen maar schade toebrengt.Maar ook buiten de eurozone dreigt gevaar. Het draait om de vraag of de Amerikaanse politiek in staat is over de eigen partijschaduw heen te stappen om te voorkomen dat de dollar in wild vaarwater terechtkomt. Lukt dat niet, dan zal de dollarkoers dalen met als gevolg dat onze export hard wordt geraakt. De Amerikanen zijn de grootste agrarische exporteur ter wereld. Wanneer zij door een lagere dollarkoers hun etenswaren goedkoper kunnen aanbieden, zullen boeren en tuinders in Europa fors moeten incasseren.
Leiderschap
Onze oproep met Europese collega-organisaties is dan ook dat regeringen leiderschap tonen. Leg partijpolitieke verschillen ter zijde, steun zo nodig zwakkere economieën en zet in eigen huis de tering naar de nering.Met die benadering steunt LTO Nederland ook de inzet van het Nederlandse kabinet. Maar tegelijkertijd roepen we de regering op om haar fiscale profileringsdrang in te tomen. Geknutsel aan btw-tarieven en zelfstandigenaftrek in de aanloop naar Prinsjesdag 2011 kunnen we als exportsector missen als kiespijn. Voor een fiscaal speelkwartier en politieke spelletjes op de internationale arbeidsmarkt is het nee en nog eens nee!
Leiderschap en samenwerking met ondernemers is nu het fundament om een dreigende crisis af te wenden en een periode met stagnatie zo goed mogelijk door te komen. Die boodschap staat ook centraal bij de vele werkbezoeken die LTO Nederland deze maand houdt voor Tweede Kamerleden.
Antibiotica
LTO Nederland stelt het op prijs dat nogal wat Kamerleden deze recesmaand benutten om een kijkje te nemen op bedrijven en met ondernemers en bestuurders in discussie gaan. Het is heel nuttig om in de praktijk van gedachten te wisselen over problemen als het mestvraagstuk, het gebruik van antibiotica, dierenwelzijn en de schaalvergroting in de agrarische sector. Tot slot ook een woord van dank aan de leden-ondernemers, die hen gastvrij ontvangen en aan deze werkbezoeken medewerking geven.Albert Jan Maat,
Voorzitter LTO Nederland