Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorwaarden voor drukregistratie op veldspuiten

Onlangs is aanvullende informatie bekend geworden over de eisen van een drukregistratievoorziening op veldspuiten. Per 1 januari 2020 moeten conventionele veldspuiten hiervan voorzien zijn. Daarbij geldt 2019 als overgangsjaar. Ook in de uienteelt zijn er veel middelen die met een hogere driftreductie gespoten moeten worden, dan de algemeen geldende 75%.

Er zijn ook een aantal uitzonderingen bekend gemaakt voor deze verplichting. Dit geldt o.a. voor machines met extra driftreducerende technieken, altijd gebruik maken van 90% driftreducerende doppen bij minimaal 3 bar (dit zijn vooral erg grove doppen), óf voor alle gewassen de teeltvrije zone verdubbelen t.a.v. de vereiste minimale breedte in het kader van het Activiteitenbesluit. Bij aardappelen en uien betekent dit 3 m i.p.v. 1,5 m.

Naast de eisen voor drukregistratie geldt dat bij de doppenlijsten (DRD-lijsten) alle erkenningen voor een driftreductie vervallen voor spuitdrukken lager dan 2 bar. Bijv. de Agrotop Arimix 110-03 is op 4,5 bar 50%, 2 bar 75% en op 1 bar 90% driftreducerend. De Agrotop Airmix 110-03 blijft op de lijst staan voor 50 en 75% driftreductie, maar 90% driftreductie op 1 bar zal vervallen.

Minister  Schouten (LNV) heeft nog geen Kamerbrief gestuurd. Wel hebben organisaties als LTO Nederland, KAVB en Fedecom zich uitgesproken over de eisen. Ministeriële duidelijkheid komt naar verwachting de komende periode.

Eisen drukregistratie:
• Drukregistratie bevat een druksensor die maximaal 0,1 bar afwijkt (meetbereik 0-10 bar).
• Opslag gegevens tot minimaal 1 uur na bespuiting, en ten minste 1 waarneming per 10 seconden.
• Treedt automatisch in werking bij bespuiting en kan niet handmatig worden bediend.
• Alleen drukregistratie op moment van spuiten, gegevens moeten in het veld uitleesbaar zijn.
De systemen hoeven niet te worden gecertificeerd, maar wel wordt het systeem gekeurd tijdens de periodieke SKL-keuring van de veldspuit.

Techniek met ontheffing op drukregistratie:
• Luchtondersteuning (o.a. Hardi Twin Force / diverse merken). Dit zijn niet de luchtvloeistofdoppen zoals oa Airtec/HTA enz.
• Sleepdoek (WingsSprayer of Dubex Wave).
• Magnetiseren vloeistof (MagGrow).
• Verlaagde boomhoogte i.c.m. 25 cm dopafstand.
• Altijd gebruik van spuitdoppen met 90% driftreductie bij meer dan 3 bar.
• Verdubbeling van teeltvrije zone

Voor luchtvloeistofdoppen zoals Airtec, Airjet en HighTechAir (HTA) geldt geen algemene uitzondering op de drukregistratieplicht. Er zijn dan 2 drukloggers nodig: 1 voor luchtdruk en 1 voor vloeistofdruk.

"Spuittechniek is onderhevig aan regelwetgeving. Wilt u weten hoe het in elkaar zit, meldt u zich dan aan voor de workshop I-spuit. De eerste workshops hebben reeds plaatsgevonden. In een dagdeel praten wij u bij, waarbij het tevens mogelijk is om uw spuitlicentie Veiligheid en Techniek te verlengen", aldus Delphy.

Aanmelden kan via cursus.akkerbouw.zw@delphy.nl of via 01860573011.

Voor meer informatie:
L. Remijn
Delphy bv akkerbouw Zuid-West
Groeneweg 5
3273 LP Westmaas
+31 (0)186 573011
L.Remijn@delphy.nl 
www.delphy.nl  

 





Publicatiedatum: