De afgelopen twee jaar hebben verkeerde beslissingen met betrekking tot de aanplant en het rooien geleid tot een kleinere uienoogst. Normaal gesproken geldt er een importheffing van 49% voor uien. Nu het Turkse ministerie van Handel besloten heeft de import toe te staan, geldt er tot 28 februari een nultarief. Het ministerie hoopt op deze manier verdere prijsstijgingen op de binnenlandse markt te voorkomen.
Landbouwjournalist Ali Ekber Yildirim legt uit dat de problemen in de uiensector bekend zijn en dat er momenteel te veel rotte uien in omloop zijn. Yildirim benadrukt dat landen veelal alleen uien telen om in hun eigen behoefte te voorzien en dat het moeilijk is om exporteurs te vinden.
Oezbekistan, Kazachstan en Iran behoren tot de landen die hun uien mogelijk naar Turkije zullen exporteren. Het is echter moeilijk om een raming te maken van de uienoogst in deze landen.
De prijzen voor een kilo uien schommelen nu al enige tijd tussen de €0,83 en €2,00. Aangezien de uien niet op de juiste manier gedroogd worden, zijn er veel bedorven. Rode uien zijn hier doorgaans wat beter tegen bestand maar vanwege de lage productie en hoge prijzen zal ook hiermee niet aan de huidige vraag kunnen worden voldaan.
Als Turkije er niet in slaagt een geschikte exporteur te vinden, dan zal er mogelijk tot aan april sprake zijn van een tekort.
Yildirim legt uit dat de problemen al tijdens de teelt ontstaan en niet alleen het gevolg zijn van de enorme aantallen die opgeslagen worden. "De uien worden in juli/augustus gerooid en vervolgens voor de wintermaanden in bewaring geplaatst. Aangezien het probleem hem in de teelt zit, hebben invallen in bewaarloodsen weinig zin om de prijzen op een aanvaardbaar niveau te houden. Importeren is ook geen oplossing. Er moet gesproken worden over een betere planning van de productie," aldus Yildirim.