Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik Waterman, Waterman Onions:

"Europa rammelt aan de deur voor Hollandse uien"

Tholen - Uitdagend, zo typeert Erik Waterman van Waterman Onions het huidige uienseizoen. Maar hij ziet ook genoeg positiefs aan de markt. "Er werd altijd al snel gezegd in andere jaren dat we in Nederland altijd uien teveel hadden waardoor de uien niet meer duur konden worden, maar dit jaar bewijst het tegenovergestelde!"

Momenteel verschuift de vraag van de overzeese bestemmingen naar Europa en die afzet verloopt volgens Erik voorspoedig. "Europa rammelt aan de deur. De vraag komt echt Europa-breed. Lange tijd waren onze uien duurder dan de buurlanden, maar inmiddels zijn de prijzen elders gelijk of zelfs iets hoger dan in Nederland. Vanuit overzee is de vraag vooral beperkt tot de goedkoopste, allerfijnste maten."


Erik en Wim Waterman

"De Nederlandse uien zijn zeker nog niet op, maar de bodem komt wel in zicht. Uit de statistieken blijkt bijvoorbeeld dat Duitsland ook voor twee à drie maanden uien tekort komt. Wij hebben als handelsbedrijf gelukkig snel onze bakens kunnen verzetten door aanvullend aan de Hollandse uien een sterk importprogramma te betrekken. Zo importeren we nu al uit China en Zuid-Afrika en zijn de Nieuw-Zeelandse, Chileense en Argentijnse uien onderweg. Hiermee kunnen we tot het einde van het seizoen onze klanten te bedienen.""De rode uien hadden de aansluiting op de Europese markt al eerder gemaakt. De prijzen van de rode uien lopen weer sterk op en de gele uien kruipen daar nu achteraan. Bij de biologische uien is die tendens nog sterker, die zijn straks gewoon eerder op in Europa", vertelt Erik. "Nu zullen de importuien wel in een deel van de vraag kunnen voorzien, maar die volumes zijn nog niet voldoende om het totale tekort in Europa te compenseren. Ik zie de vraag richting maart zeker nog wel aantrekken."

Gelukkig is de bewaarbaarheid van onze uien uit de polder goed en ik ben tevreden over de kleur en presentatie. Daar kunnen we de komende maanden onze klanten in de diverse landen goed mee bedienen. De beurs in Berlijn (Hal 3.2 - stand C27) is ook een mooi momentum om met onze klanten te sparren over invulling van het verdere seizoen", aldus Erik.

Voor meer informatie:
Waterman Onions
Hannie Schaftweg 12
8304 AR Emmeloord
Tel: +31 (0)527 617 496
Fax: +31 (0) 527 697 801
[email protected]
www.waterman-onions.nl