Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Italiaanse oogst is het logische alternatief voor overzeese uien"

Europa heeft een moeilijk uienjaar achter de rug: de eerste nieuwe uien uit Nieuw-Zeeland zijn op de markt en ook Italië begint al bijna met de oogst. In deze periode – traditioneel in april – is het rustig bij Vau-Ge in het Duitse Bobenheim-Roxheim. Het bedrijf, dat door de tweede generatie gerund wordt, houdt zich met alles rondom de ui bezig: van zaaigoed en pootuien, tot aan de verkoop van uien in alle kleuren.

De Duitse uien van de oude oogst zijn reeds op en men verhandelt momenteel overwegend restvoorraden uit Nederland, vertelt directeur Daniel Voll. In zijn teeltgebieden in Zuid-Italië begint deze week de oogst: "Vanaf 15 mei worden dan de eerste Italiaanse uien verkocht."

De prijzen waren tijdens het afgelopen seizoen bijzonder hoog en ook aan het begin van het nieuwe seizoen zijn de prijzen zo hoog als ze in geen jaren meer geweest zijn: "De overgebleven voorraden aan Europese uien van de oude oogst zijn werkelijk zeer klein. Uit Nederland worden tot eind mei ook alleen nog maar zeer kleine hoeveelheden verwacht. Ook de nieuwe hoeveelheden uit Italië zullen de markt niet kunnen verzadigen. Nieuw-Zeeland en Tasmanië kunnen de grote vraag naar uien niet in hun eentje bedienen. Zij hadden weliswaar een gemiddelde oogst, maar waren niet ingesteld op de grote vraag vanuit Europa."

Hij vertelt verder: "Aangezien uien nooit op mogen raken in de levensmiddelenhandel, zijn ook leveringslanden zoals Zuid-Afrika en Argentinië, die jarenlang niet meer aan de Duitse markt geleverd hebben, dit jaar weer op de Duitse markt vertegenwoordigd. De angst voor leveringstekorten drijft de prijzen nog verder omhoog. Zo hebben we dit jaar de hoogste prijzen in de afgelopen twintig jaar behaald. En dat zelfs hoewel de uien puur optisch gezien deels van een lagere kwaliteit waren en in een normaal jaar niet door de ketens afgenomen zouden worden."

Aangezien in Duitsland en Europa het zaaien voor het nieuwe seizoen nog tot eind april liep, zijn er nog geen nauwkeurige cijfers over het teeltgebied beschikbaar. "Het teeltgebied alleen zegt echter niet zoveel: afhankelijk van het weer en irrigatiemogelijkheden kan de oogst heel verschillend uitvallen, zoals ook in 2018 het geval was. Toen zouden we misschien zelfs teveel uien gehad hebben als het niet tot de buitengewone droogte was gekomen", aldus Daniel.

De Pfalz is door het milde klimaat duidelijk in het voordeel wat betreft de teelt van uien en andere groenten. Aangezien het daar tendentieel warmer wordt dan in andere Duitse regio's is men, wat irrigatie betreft, hier ook bijzonder goed opgesteld: "Het zuidwesten was gewoon beter op droogte voorbereid. Samen met Breisgau is de Pfalz het vroegste teeltgebied voor uien. Hier groeien bijvoorbeeld ook Aziatische rassen, waarvoor het ergens anders in Duitsland te koud zou zijn."

Voor meer informatie:
Daniel Voll
Vau-Ge GmbH
Roxheimer Straße 24, 67240 Bobenheim-Roxheim
Telefoon: +49 (0 62 39) 60 43
Fax: +49 (0 62 39) 31 96
E-mail: vaugezwiebeln@vau-ge.de 
Web: www.vau-ge.de 

Publicatiedatum: