Uientelers uit Idaho-East Oregon bijna klaar met planten

Het uienaanbod in Idaho-East Oregon blijft goed naarmate het verladingsseizoen op z'n eind loopt. De kwaliteit is hoog. Telers beweren dat de markt afgezwakt is nadat de prijzen de afgelopen maand sterk stegen hoewel de situatie nog steeds bevredigend is tijdens deze laatste paar weken van het opslagseizoen. 

Shay Myers van Owyhee Produce: "De aanbodsituatie uit het noordwesten is goed en de kwaliteit ook. We zijn eigenlijk verbaasd over het aantal verladers dat nog steeds meedoet. Als een gevolg daarvan ramen we dat de regio nog zo'n twee tot drie weken mee blijft draaien."

Vertraging in het planten
Nu ligt de aandacht bij het gewas van 2019 en de telers naderen het einde van het planten of zijn al klaar. Het plantseizoen is enkele weken vertraagd door kou en nat weer laat in het seizoen. Hoewel het nog te vroeg is om echt vast te stellen, suggereren telers dat de opbrengsten het komende seizoen lager zouden kunnen zijn. 

"In de Idaho-East Oregon regio zijn een aantal telers nog aan het planten. We plantten drie tot vijf weken later dan normaal. Moeder Aarde daagde ons dit jaar uit. In dit vroege stadium zien we een wat kleinere teelt, maar uiteindelijk zal de hitte de komende zomer bepalen of het ook daadwerkelijk zo zal zijn."

De witte uien deden het goed dit jaar en Myers denkt dat hierdoor een aantal telers hun areaal voor witte uien zou kunnen vergroten. "Er bestaat de kans dat er meer rode en witte uien zijn geplant door hun marktwaarde tijdens dit seizoen. Maar witte uien maken slechts 5-10% van het Amerikaanse gewas uit, dus een verandering zal niet echt veel uitmaken."

Uienseizoen in het noordwesten wordt langer
Myers noemde een factor die een behoorlijke impact op de hele Amerikaanse uienmarkt zou kunnen hebben. Hij vertelde dat het uienseizoen in het noordwesten langer wordt door verbeteringen in de teelt. 

"Door de combinatie van nieuwe technologieën en nieuwere rassen zien we het seizoen in het noordwesten elk jaar verlengen. De afgelopen jaren lag de datum van de laatste verladingen ergens midden april, maar nu gaan de telers voor midden mei. Het gevolg ervan zal, volgens ons, zijn dat de uienmarkt in april en mei vluchtiger zal zijn. De sector zal zich hieraan moeten aanpassen, omdat er regio's zijn zoals Californië Central Vally en Zuid-Texas waarvan de verladingsramen tijdens deze maanden vallen."

Voor meer informatie:
Shay Myers
Owyhee Produce
Ph: +1 (541) 610-0410
shay@owyheeproduce.com
www.owyheeproduce.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven