Brazilië verhoogt importheffing op Europese knoflook niet

Brazilië heeft beloofd geen extra heffingen op Europese knoflook in te voeren nadat het Zuid-Amerikaanse land en de Europese Unie hier vorige week overeenstemming over hebben bereikt, zo meldt de Wereldhandelsorganisatie. De Europese Unie zal de vrijwaringsmaatregelen ten aanzien van de import van Braziliaans staal die sinds begin dit jaar van toepassing zijn herzien. Deze maatregelen waren de aanleiding voor Brazilië om extra heffingen op Europese producten, waaronder knoflook, aan te kondigden. 

Brazilië is buiten Europa de grootste importeur van Europese en Spaanse knoflook. De export van Europa naar Brazilië was de afgelopen drie jaar goed voor 12% van de totale knoflookexport van de EU met een gemiddelde export van meer dan 15 mln kilo. Daarnaast is de markt bijzonder interessant voor Europese knoflook omdat de export aanvangt wanneer het nieuwe seizoen begint. Dit voorkomt dat de nieuwe oogst de Europese markt verzadigt en draagt bij aan stabiele prijzen.

"Voor Europese telers zou het verlies van deze markt ernstige schade opleveren omdat de sector toch al veel last heeft van het overaanbod uit China en de gevolgen van de Russische boycot," legt Luis Fernando Rubio uit, directeur van de Landelijke Vereniging van Knoflooktelers en -Handelaren, ANPCA, die meer dan 1.800 telers in Spanje vertegenwoordigt. De vereniging is goed voor 73% van de totale productie die in Spanje vermarkt wordt en telt 12.740 hectare. 

Europese exporteurs kunnen dus doorgaan met het exporteren van knoflook naar Brazilië zonder extra heffingen dankzij de onderhandelingen die sinds februari gevoerd zijn door organisaties zoals de ANCPA, via haar vertegenwoordiger FruitVegetables EUROPE. 

"Dankzij de bijeenkomsten in Polen met vertegenwoordigers van DG AGRI in het kader van de algemene vergadering van FruitVegetables EUROPE, de steun van Spaanse parlementsleden en gesprekken in Brussel is dit resultaat uiteindelijk bereikt," zegt hij. 

Uit gegevens over 2017 blijkt dat de Europese knoflookproductie met name in Spanje geconcentreerd is. Het land levert met 274.712 ton 47% van de totale Europese productie, gevolgd door Oekraïne met 185.830 ton, Roemenië met 55.513 ton, Italië met 29.983 ton en Frankrijk met 21.335 ton. 

 

Voor meer informatie:
Luis Fernando Rubio
ANPCA
Plaza Arrabal del Coso, s/n. Aptdo 66
16660 Las Pedroñeras, Cuenca. Spain
T: +34 638 10 39 10
Info@anpca.es
www.anpca.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven