40-jarige uienschiller viert feest

Tholen - Afgelopen zaterdag vierde uienschilbedrijf Snebo uit Ossendrecht feest. Het is 40 jaar geleden dat vader Henk Snepvangers thuis kwam met een zak vuile uien die door zijn vrouw werden geschild en verkocht. Dit was in een notendop de start van Snebo in 1979. Huidige directeur Toon Snepvangers haalde de anekdote aan in zijn openingsspeech waarin hij de ontwikkeling van het bedrijf schetste. Naast moeder Snepvangers werden in Bergen op Zoom meer mensen actief in het uienschillen voor Snebo. Op deze manier kon aardig wat bijverdiend worden. De uien werden aan het eind van de dag zo snel mogelijk opgehaald. Over gekoeld vervoer beschikte men nog niet, dus alles moest snel worden verwerkt om versheid te kunnen garanderen. Later zaten in de loods 100 mensen voor Snebo te schillen.


Familie Snepvangers

Klik hier voor de fotoreportage

In 1988 schafte Snebo een uienschillijn aan. De techniek was nog niet zo ver ontwikkeld want van 100 ton geschild product per week zakte het volume met de machine naar 20 ton. Vanaf die tijd werd ook aan de versmarkt geleverd. Wegens ruimtegebrek werd in 1998 een boerderij in Rilland gekocht waarbij er vanuit werd gegaan dat de gemeente toestemming zou geven om op die locatie uien te gaan schillen. Aanvankelijk leek dat geen probleem maar toen de vergunningen werden aangevraagd, kreeg Snebo nul op het rekest. Woensdrecht bleef productielocatie. Er werd in Rilland wel een loonbedrijf opgestart en Snebo begon ook met het sorteren van uien.

Polen
In 2006 verhuisde het bedrijf naar Ossendrecht waar de activiteiten gecentraliseerd werden. Hoewel het bedrijf in Ossendrecht nog flink aan het uitbreiden is – onlangs werden er weer vier nieuwe Finis-schilmachines geïnstalleerd – vindt de grootste groei zo’n duizend kilometer oostwaarts in het Poolse Orchowo plaats. Verwerkt Snebo in Ossendrecht jaarlijks zo’n 9.000 ton gele uien, in Polen verwerkt het bedrijf inmiddels een dubbel zo groot volume. Afnemers zijn onder meer groentensnijderijen, de versmarkt, visindustrie, maar ook bakkerijen.

Toon en Monique gingen in 1993 naar Polen waar een medewerker woonde die hen uitnodigde eens bij hem op visite komen. Door die reis werden de Snepvangers verliefd op dat land. Vanaf die tijd werd het land ieder jaar een paar maal door hen bezocht. Daar groeide ook het idee om ooit ‘iets’ te beginnen in Polen. In 2009 werd een schilbedrijf gestart in een huurpand te Ponic waarna in 2013 een pand werd gekocht in Orchowo. Collega Grant Saakian was vanaf het begin betrokken bij het Poolse avontuur en mede daardoor is het bedrijf geworden zoals het nu is. Toon bedankte al het personeel voor hun inzet: “zonder hen geen Snebo”.


Toon en Monique Snepvangers voor de Snebo-vrachtwagen

Klik hier voor de fotoreportage

In Ossendrecht zal de komende jaren ook weer verder worden uitgebreid. Het bedrijf wil vooruit en er staan alweer heel wat plannen op het verlanglijstje voor de komende jaren. Maar voor het zover is, vertrekken Monique en Toon a.s. donderdag op de fiets van Maastricht naar Rome. Met niet teveel tegenwind hopen ze dan over een week of 4 weer thuis te zijn en met frisse ideeën verder te bouwen aan de volgende 40 jaar Snebo.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.