De Oekraïense uienexportmarkt kan nogal chaotisch zijn. Met de tijd van de export b.v. neemt men het niet zo nauw, die vindt hap snap na de oogst plaats. Dit is althans de mening van de directeur van de Ukrainian Horticultural Association (UPOA), Fedor Rybalko.
Volgens deze expert kan dit verklaard worden door het feit dat in de doelmarkten de concurrentie heviger wordt of omdat er devaluatie plaatsvindt of omdat de lokale oogst op de markt komt. "Met al deze factoren moet de exporteur rekening houden en dat doet hij op basis van informatie vanuit deze doelmarkt of op basis van ervaring met de seizoensgebondenheid van producten in het land waaraan hij probeert af te zetten."
Volgens de directeur van de UPOA was de impact van de uienoogst in Nederland groot op de Europese uienmarkt in augustus vorig jaar. Dat komt omdat Nederland 's werelds grootste uienexporteur met een jaarlijks volume van 1,3 mln ton is en omdat Nederland z'n uien aan 100 landen afzet. Tegelijkertijd wordt de Nederlandse logistiek op hoog niveau georganiseerd. De afstand van de teeltplaats tot de laadplaats in een van de grootste havens in Europa is niet meer dan 100 km.
“Het Nederlands verlies van 30-40% van de traditionele export vorig jaar, wat neerkomt op bijna een half mln ton uien, leidde tot een aanbodtekort op de wereldmarkt, wat in september 2018 al duidelijk was. Daarnaast hadden ook andere Europese landen te kampen met een kleinere oogst, zoals Italië, Duitsland en Polen. In Spanje werd een min of meer normale oogst binnengehaald," vertelt Rybalko aan east-fruit.com.