Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe eurobiljetten in omloop, wat zijn de beveiligingen?

De nieuwe €100- en €200-biljetten zijn de laatste biljetten van de Europa-serie en komen vandaag in omloop. De bankbiljetten beschikken over nieuwe en innovatieve veiligheidskenmerken en zijn gemakkelijk te controleren via de ‘voel, kijk en kantel’-methode.


Klik op de afbeelding om te vergroten

Bovenaan in de zilverkleurige band bevindt zich een satelliet hologram. Hierin zijn bij kanteling van het bankbiljet kleine €-tekens zichtbaar die zich rond het cijfer bewegen en die duidelijker worden in direct licht. De zilverkleurige band toont tevens een portret van Europa, het bouwkundige thema en een groot €-teken. De nieuwe €100- en €200-bankbiljetten bevatten ook een verbeterd smaragdgroen cijfer. Op alle andere biljetten van de Europa-serie is het smaragdgroene cijfer ook afgebeeld, maar in deze verbeterde versie zijn tevens €-tekens binnen het cijfer zichtbaar.

De nieuwe €100- en €200-biljetten zijn nu net zo hoog als het €50-bankbiljet, waardoor machines ze gemakkelijker kunnen verwerken en sorteren. Ze passen ook beter in de portemonnee en zijn minder aan slijtage onderhevig, waardoor ze langer bruikbaar blijven.

Het €100-biljet is het op twee na meest gebruikte eurobankbiljet na de €50- en €20-biljetten. De vraag naar de €100- en €200-bankbiljetten is groeiende, met respectievelijk 7,6% en 8,6% per jaar.

De €100- en €200-bankbiljetten van de eerste serie blijven, net als alle andere coupures, wettig betaalmiddel. Ze blijven in omloop naast de nieuwe biljetten en zullen geleidelijk uit omloop worden genomen.

Bron: ECB

Publicatiedatum: