Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voor jongeren onder 21 jaar geen hogere ww-premie

Eerste Kamer stemt ook in met Wet Arbeidsmarkt in Balans

De Eerste Kamer heeft gisteren, 28 mei, de wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) aangenomen. De wet moet de balans op de arbeidsmarkt gaan herstellen door vaste contracten goedkoper te maken en tijdelijke contracten juist duurder. Dit moet mensen in een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt meer perspectief bieden terwijl flexwerk mogelijk blijft. 

De WAB bestaat uit een samenhangend pakket maatregelen om de verschillen in kosten en risico's tussen flex en vast werk te verkleinen. Het grootste deel van deze maatregelen gaat vanaf 1 januari 2020 in. 

"Vaste contracten bieden werknemers met de huidige regels veel bescherming, terwijl flexcontracten dat nauwelijks bieden. Dit verschil in kosten en risico’s maakt dat werkgevers vaak terughoudend zijn om werknemers in vaste dienst te nemen. Groepen werkenden belanden zo onnodig vaak in flexbanen en hebben nauwelijks perspectief op zekerheid", aldus minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Om de arbeidsmarkt ook met het oog op de toekomst waar nodig aan te passen, is door de minister de commissie Borstlap aangesteld. Die commissie komt eind 2019 met aanbevelingen. 

Vanuit LTO Nederland is teleurgesteld gereageerd. "Vooral werkgevers met seizoenswerk worden keihard geraakt door een forse kostenstijging vanaf 2020", aldus de branchevereniging in een statement waarnaar ook Glastuinbouw Nederland verwijst. Bedrijven met seizoenswerk worden enkel en alleen maar op kosten gejaagd menen beide partijen. "Ondernemers worden straks met een hogere ww-premie én transitievergoeding vanaf dag 1 gestraft als zij seizoenswerk aanbieden, wat per definitie vanwege de natuurlijke en klimatologische omstandigheden tijdelijk is” zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland.

Jongeren onder 21 jaar: geen hogere ww-premie
Een pluspunt van de WAB is volgens LTO dat de hoge ww-premie niet gaat gelden voor jongeren onder 21 jaar met een bijbaan van maximaal 12 uur per week. Ook biedt de aanpassing van de ketenregeling naar 3 jaar flexibiliteit. De introductie van de nieuwe cumulatiegrond bij ontslag komt vooral tegemoet aan de praktische knelpunten van veel ondernemers, aldus LTO Nederland dat samen met VNO-NCW en MKB Nederland om een dergelijke aanpassing had gevraagd. 

Met de WAB wordt een groot pakket aan nieuwe maatregelen genomen die fors ingrijpt op de dynamiek op de arbeidsmarkt en invloed heeft op de continuïteit van bedrijven. Voorzitter Calon: “Bedrijven hebben juist flexibiliteit nodig en moeten zich snel kunnen aanpassen aan snel veranderende marktomstandigheden. De WAB biedt daarom geen oplossing voor de belangrijke uitdagingen op de arbeidsmarkt van nu en straks.”

Bronnen: LTO Nederland, Rijksoverheid en Glastuinbouw Nederland

 

Publicatiedatum: