Bodemprijzen voor uien uit Spaanse provincie Ciudad Real

Het einde van het vroege uienseizoen in de Spaanse provincie Ciudad Real wordt gekenmerkt door lage prijzen, van nauwelijks €0,08 per kilo. Aan het begin van de oogst waren de prijzen spectaculair en lagen ze ver boven de teeltkosten en de marktprijzen in dezelfde periode van de afgelopen jaren. In juni werd er zelfs tussen de €0,30 en €0,40 per kilo betaald. Vanuit de sector geeft men echter aan dat dit een "luchtspiegeling" was, aangezien de prijzen een paar dagen later kelderden en zich nog steeds niet hersteld hebben.

Telers vertrouwen erop dat de prijzen opnieuw zullen stijgen aan het begin van de oogst van de late uien, die goed zijn voor 65% van de totale oogst in de provincie. Dat betekent dat er nog ruimte voor verbetering is tot eind oktober, wanneer het seizoen eindigt.

"Met uien weet je het nooit, aangezien het een zeer onstabiele, turbulente markt is", legt Aniceto López, teler in Bolaños de Calatrava, uit. "Er is veel aanbod en weinig vraag. We beginnen nu uien op te hopen die al afgezet hadden moeten worden", benadrukt hij. 

Agustín Porrinas, teler in La Solana, stelt dat er voor sommige ladingen nu slechts €0,045 per kilo wordt betaald, hoewel het gemiddelde op €0,07 tot €0,08 ligt. De prijzen worden, zoals dat ook in de meloenensector gebeurt, beïnvloed door de "dominante positie" van grote supermarkten. Daarnaast is het overaanbod op de internationale markten van invloed.

Het zijn die internationale markten die bepalend zijn voor het verloop van het uienseizoen in de provincie, aangezien bijna 70% van de oogst buiten de Spaanse grens wordt afgezet. Nederland is de grootste importeur, gevolgd door Groot-Britannië, Duitsland en Frankrijk. Zuid-Amerika, met name Brazilië en Chili, is een andere steeds populair wordende bestemming voor het product. Ciudad Real is de op een na grootste uientelende provincie in de regio Castilië-La Mancha, met een areaal van bijna 4.000 hectare. Albacete staat op de eerste plaats.

 

Bron: latribunadeciudadreal.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven