Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stichting Future Food Production opent 'Akker van de Toekomst'

De teeltsector staat voor grote uitdagingen. Dat is de stellige overtuiging van Stichting Future Food Production en daarom opent de stichting op 10 september in Ens de Akker van de Toekomst.

‘In de teeltsector zijn machines steeds groter en zwaarder geworden’, licht Jetze Kempenaar, voorzitter van de stichting, toe. ‘De grond wordt daardoor flink belast. Op veel plaatsen wordt de structuur van de grond slechter en heeft het bodemleven het moeilijk. Vooral bij extremere omstandigheden valt de opbrengst tegen ondanks enorme inspanningen met beregenen, gewasbeschermingsmiddelen en bemesten. Dit vraagt om vernieuwing, zodat landbouw in de toekomst mogelijk blijft.’ De kartrekkers van Future Food Production zijn Flynth Adviseurs en Accountants, Horizon Flevoland, Agrofoodcluster en Wageningen University & Research. Verschillende ondernemers, Rabobank, Gemeente Noordoostpolder en Provincie Flevoland zijn medefinancier van het project dat ook een POP-3 subsidie ontvangt. Verder is er een klankbordgroep van agrarische ondernemers.

Onbereden teeltbedden en strokenteelt
Door op de Akker van de Toekomst met onbereden teeltbedden te werken, wordt de grond waarop geteeld wordt, minder belast. Tussen de bedden komen vaste paden waarover de werktuigen rijden. De teeltgrond blijft losser, laat water beter door en het gewas kan goed wortelen, waardoor het vocht beter vasthoudt. ‘We combineren de onbereden bedden met strokenteelt. Op elke strook van drie meter breed staat één gewas. Op elke volgende strook komt een ander gewas en na 5 gewassen komt het eerste gewas weer terug. Door de diversiteit worden gewassen weerbaarder en zullen er minder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest nodig zijn. Na het oogsten, zaaien we groenbemesters in. Alle maatregelen samen zorgen voor betere omstandigheden voor het bodemleven. Om dit allemaal te bereiken, ontwikkelt Wim Steverink uit Tollebeek een autonoom zelfrijdende lichte werktuigdrager met dito machines. Daarnaast werken we een rooivruchten-oogstmethodiek uit gebaseerd op onbereden teeltbedden. Wij denken dat deze manier van verbouwen zowel voor gangbare als biologische akkerbouwers de toekomst kan zijn.’ Op dinsdag 10 september om 13 uur opent de stichting op Zwijnsweg 13 in Ens de Akker van de Toekomst door de akker met een voorloze ploeg te bewerken. Ook belichten diverse sprekers het project.

Voor meer informatie:
Voorzitter: Jetze Kempenaar, 06 22549453
Vicevoorzitter: Auke Hoefnagel, 06 51210055

Publicatiedatum: