De Groene Vlieg:

Veel druk van uienvlieg in de NOP maar ook toenemende druk in Drenthe

"Over het algemeen hebben we door de Steriele Insecten Techniek de uienvlieg goed onder controle. Toch zijn er een paar gebieden in Nederland waar de druk aanzienlijk hoger ligt", zo meldt De Groene Vlieg in haar laatste nieuwsbrief. "In de Noordoostpolder (NOP) worden intensief uien geteeld; bovendien zijn zilveruien en eerstejaars plantuien hier goed vertegenwoordigd. De druk lijkt door de laatste jaren heen toe te nemen. Omdat er in de laatste teelten veel planten/m2 staan, zijn dit aantrekkelijke percelen voor de uienvlieg. Daarnaast is de reproductie van de uienvlieg hoger op de lichtere gronden. Deze combinatie (en de druk uit voorgaande jaren) zorgt ervoor dat de druk in bepaalde gebieden in de NOP zo hoog ligt, dat er aanvullende spuitadviezen worden gegeven (zelfs in de delen met voorheen lagere druk). Om in de toekomst in de hoge drukgebieden een goede bestrijding te geven, zal een combinatie van biologie en chemie moeten worden gevonden.

In Drenthe worden nog maar relatief kort uien geteeld. Toch zien we ook hier dat in een paar jaar tijd de druk op bepaalde plekken in Drenthe al zo hoog is opgelopen, dat aanvullende bespuitingen op een aantal velden noodzakelijk waren. In Noord-Holland, Zuid-Holland, West-Brabant, Limburg, Zeeland, Friesland, Groningen en de meeste overige gebieden is de druk relatief laag en is met de inzet van onze steriele vliegen de uienvlieg goed onder controle te houden.

Verloop seizoen
De uienvlieg kan gedurende het hele seizoen schade blijven geven, maar de kans op schade wordt wel aanzienlijk minder naarmate de uien uitharden. Laat in het seizoen zien we dan ook meestal de vliegenschade in uien die al beschadigd of verzwakt zijn door andere
oorzaken. De vermeerdering van de uienvlieg gaat het hele seizoen door. Het is dus van groot belang om de uienvlieg te blijven bestrijden. Als dit niet wordt gedaan, kan de druk sterk toenemen. Vandaar dat de Groene Vlieg vliegen blijft lossen tot in de derde vlucht om op deze manier te trachten de druk voor het volgende jaar zo veel mogelijk te verminderen.
Dit is de reden dat we met de Steriele Insecten Techniek doorgaan tot het einde van het seizoen.

Bron: De Groene Vlieg


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.