kassen Almeria verwoest, mandarijnenoogst vertraagd en bladgroententeelt onder water

UPDATE Noodweer Spanje heeft plaatselijk desastreuze gevolgen

De beelden van het noodweer dat sinds woensdag de Spaanse oostkust en Balearen teistert, liegen er niet om. Straten die zijn veranderd in kolkende rivieren, talloze weggespoelde auto's, reddingen, beschadigde gebouwen. Veel afwateringen zijn buiten hun oevers getreden en het water sleurt alles wat het op zijn weg tegenkomt mee. Naar verwachting zal vandaag het noodweer nog aanhouden.

Denia (Alicante) kreeg een tornado over zich heen die de plaatselijke sporthal vernielde, de rivier Clariano in Ontinyent (Valencia) is buiten zijn oevers getreden, stortbuien in Alicante, gesloten tunnels op Ibiza, een weggespoelde brug uit de 16de eeuw in Aielo de Malferit (Valencia), twee doden en minimaal drie gewonden, tientallen reddingen, nog meer evacuaties en heel veel schade.  In de gemeente Beniarrés in Alicante is de meeste regen gevallen op donderdag in de regio Valencia met een totaal van 359 liter in 24 uur tijd. Ontinyent kreeg in diezelfde tijd 259,2 liter te verwerken en Muro d'Alcoi 214,2 liter.

Vanmorgen zijn ongeveer 500 mensen uit verschillende delen van Murcia geëvacueerd. Een derde dode van deze storm Dana, zoals deze orkaan in Spanje wordt genoemd, viel te betreuren toen een man in Almeria zichzelf in zijn auto had opgesloten.

De directeur van Proexport, Fernando Gómez, heeft de telers gevraagd hun teeltbedrijven niet te verlaten en gevaarlijke situaties te vermijden. Hij geeft aan dat het te vroeg is om de schade aan de gewassen en AGF-bedrijven te beoordelen, omdat het blijft regenen en het moeilijk is om bepaalde gebieden binnen te komen. Vaststaat dat de schade groot zal zijn. Groenten als sla, spinazie en selderij die voor dit seizoen geplant was, zal waarschijnlijk opnieuw moeten worden geplant, waardoor de oogst vertraagd zal worden naar november.

Ook telersvereniging COAG uit Almeria meldt een grote schade. Ongeveer 200 hectare kassen met kasgroenten zijn verwoest, voornamelijk in de regio Níjar.

Ook de vroege mandarijnenvariëteiten zullen schade ondervinden door de zware regenval en harde wind. Citrusexporteurs uit Alicante en Murcia wilden binnen 10 dagen met het seizoen beginnen, maar dat hebben de weersextremen onmogelijk gemaakt.

De grootste pijn wordt waarschijnlijk geleden in de bladgroenten met velden die in Murcia en Alicante volledig onder water staan. Als grootste bladgroentenleverancier kan dat forse impact hebben op de marktsituatie, aangezien het Spaanse seizoen aanzienlijk vertraagd zal worden en er mogelijk tekorten zullen ontstaan.

In de regio is het gevolg van de overstromingen nog lang niet duidelijk. “Alles is nu overstroomd, zoiets heb ik nog nooit gezien”, vertelt een lokale toeleverancier. Hij zegt dat de situatie nu nog lijkt te verslechteren en dat de totale omvang daarom niet zichtbaar is. “Pas na de storm zal duidelijk worden wat er allemaal beschadigd is.” Gisteren werd er gewaarschuwd voor valwinden en beschadigingen van gebouwen en dat blijkt inderdaad aan de hand. Er zijn in het dorp Vicar, tussen Almeria en El Ejido verschillende kassen vernield door de wind. De overstromingen zijn vooral noordelijker: in Ontinyent, ten zuiden van Valencia, viel een recordhoeveelheid regen.

Vanuit Alicante meldt Thomas Bos van Thomasol dat het tot op heden rustig is gebleven. Vandaag is daar de laatste dag Code Rood en zijn de scholen en universiteiten nog dicht. "Je merkt dat het zeer rustig is op straat en het openbare leven hier plat ligt in Alicante. Maar een gebied 30 kilometer verderop, Orihuela in Murcia is echt zwaar getroffen. Ook voor Almeria geldt vandaag Code Rood en daar is onder meer het vliegtuig gesloten. Het is afwachten wat het deze dag gaat worden. Er is sprake van zeer onstuimig weer, maar de grote risico's zijn zeer plaatselijk."

"De gebieden rond Orihuela, Beniel en El Raal zijn zwaar getroffen. Dit is met name een citroenengebied, aangevuld met mandarijnen en sinaasappelen. Ook de gevolgen voor de broccoli, zijn een probleem. In Pulpi waar donderdagavond veel schade was, is met name de ijsbergslateelt geraakt. Hoewel nog niet alles is aangeplant, is het voor de teelt die onder water staat problematisch."

Deze extreme weersomstandigheden zullen mogelijk hun weerslag hebben op het citrus- en kakiseizoen, die op het punt staan te beginnen. Aangezien de oogst pas over een paar weken begint, heeft het fruit nog even tijd om te groeien, hoewel het vele water in de boomgaarden de kans op schimmels verhoogt. Door de felle windstoten zou bovendien een deel van de oogst uit de bomen geblazen kunnen worden. 

Tot dusver waren de ramingen voor beide categorieën goed. De citrussector in de regio Valencia verwachtte wel een oogstdaling van 30% maar het fruit is van goede kwaliteit in gangbare maten. Kakitelers verwachtten een normale oogst. Vorig jaar ging bijna 60% van de oogst verloren als gevolg van vorst en hagel. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven