Afgelopen vrijdag hebben minister Bruins en minister Schouten de Tweede Kamer geïnformeerd over het rapport ‘Opkomende voedselveiligheidsrisico’s’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. In de Kamerbrief reageren de ministers op de aanbevelingen van de Onderzoeksraad.
De Onderzoeksraad concludeerde in haar rapport dat het voedselsysteem in Nederland kwetsbaar is voor opkomende voedselveiligheidsrisico’s. Er is een aantal belemmeringen waardoor het ontbreekt aan een voldoende gestructureerde aanpak om opkomende voedselveiligheidsrisico’s te signaleren en te beoordelen.
Ook signaleert zij dat de ministers voor Medische Zorg en Sport en Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit te weinig verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van opkomende en onzekere voedselveiligheidsrisico’s.
De aanbevelingen van de Onderzoeksraad betreffen het inrichten van een coördinerende eenheid waar signalen over opkomende voedselveiligheidsrisico’s bijeengebracht worden, het operationaliseren van het voorzorgsbeginsel, prioriteren van onderzoek naar opkomende risico’s, verbeteren van de surveillance
en het betrekken van het bedrijfsleven bij de signalering van opkomende voedselveiligheidsrisico’s.
In hun reactie op deze aanbevelingen geven de ministers in de Kamerbrief aan:
"De Onderzoeksraad adviseert om een zelfstandige coördinerende eenheid in te richten, die onafhankelijk van beleid en beleidsuitvoering opereert. (...) Wij nemen dit advies over van de Onderzoeksraad om de signalering door organisaties die daar nu mee bezig zijn, beter te bundelen. Wij kiezen ervoor een platform in te richten waarin zij hun kennis en expertise over de signalering van voedselveiligheidsrisico’s samenbrengen. Het platform zal periodiek een overzicht geven van de signalen en adviezen die het heeft gegeven."
De ministers verwachten dat het platform voor het einde van dit jaar van start gaat. Ook gaan ze, zoals de Onderzoeksraad adviseert, de inzet van het voorzorgsbeginsel operationaliseren. Aan het delen van informatie tussen bedrijven en de NVWA wordt gewerkt in het kader van het Actieplan Voedselveiligheid.
Lees hier de volledige Kamerbrief.
Bron: Rijksoverheid