Nick Waltmans, Energie van Boeren:

"De handel in GvO’s moet transparanter worden"

Energie van Boeren wil dat de opbrengst van groencertificaten van duurzame stroom voortaan direct naar de stroomopwekkers zelf gaat. Ongeveer de helft van alle duurzame energie in Nederland wordt opgewekt in de agrarische sector door middel van zonnepanelen, windmolens of biomassa. Voor elke 1.000 kWh groene stroom ontvangt de opwekker een digitaal certificaat als bewijs van duurzame herkomst, een Garantie van Oorsprong. Deze GvO’s zijn vrij verhandelbaar op de energiemarkt, maar veel ondernemers weten dat niet, aldus Energie van Boeren. 

"De handel in GvO’s moet transparanter worden", vertelt Nick Waltmans, onderhandelaar bij Energie van Boeren. "We vinden het belangrijk dat de telers, die lokale duurzame energie produceren krijgen waar ze recht op hebben. GvO’s zijn in principe los te verhandelen, maar het gebeurt nu vaak dat de certificaten van telers en tuinders automatisch overgaan naar de energieleverancier die de stroom afneemt. Zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Daarom willen wij de GvO’s verhandelen namens agrarisch ondernemers die investeren in duurzame opwekking."

Energie van Boeren is een initiatief LTO Ledenvoordeel en Waltmans. Zij willen ervoor zorgen dat elke producent van agrarische groene stroom de beste prijs krijgt voor zijn GvO’s. De producent hoeft alleen maar aan te geven bij certificeringsautoriteit CertiQ dat Energie van Boeren de GvO’s namens hem mag verhandelen en de rest wordt geregeld. Aan het eind van het jaar is bekend hoeveel GvO’s er zijn verkocht en de opbrengst wordt dan rechtstreeks uitgekeerd op de bankrekening van de opwekker.

De vergoeding kan op dit moment oplopen tot ongeveer 7 euro per certificaat per jaar. "Ook als je jaarlijks saldeert kan dit interessant zijn, want op sommige momenten wek je nu eenmaal meer energie op dan er gebruikt wordt", legt Arnout Goeman, manager LTO Ledenvoordeel, uit. "We hopen dat veel telers zich de komende tijd bij ons aansluiten via www.energievanboeren.nl, om zo met weinig moeite meer rendement uit hun energieproductie te halen."

De Nederlandse land- en tuinbouw loopt wereldwijd voorop in innovatie en efficiënte productie, ook op het gebied van klimaat en energie. Drie jaar geleden was 81% van de agrarische bedrijven al energieneutraal door het zelf opwekken van duurzame energie en nog steeds wordt er volop geïnvesteerd. Dat wil Energie van Boeren stimuleren. Door de teler-GvO’s op de markt te brengen, komt er volgens de organisatie meer inzicht in hoeveel groene stroom er in de agrosector wordt geproduceerd en wordt de energiemarkt transparanter.

Voor meer informatie:
Energie van Boeren
T: 088 888 67 67
E: info@energievanboeren.nl
W: www.energievanboeren.nl 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven