Wiel Seelen, Loonbedrijf Seelen, over AGO-force:

"Nieuwe machine verbetert aanpak biologische grondontsmetting"

Anaerobe grondontsmetting is een methode die al langer wordt gebruikt als vorm van biologische grondontsmetting. Loonbedrijf Seelen uit Maasbree, specialist op het gebied van anaerobe grondontsmetting, heeft deze methode nu geoptimaliseerd door het gebruik van de AGO-force, een gepatenteerde machine voor anaerobe grondontsmetting.


Wiel Seelen, eigenaar Loonbedrijf Seelen (Foto: Joost Stallen)

Ingeploegde foliebanen
Anaerobe grondontsmetting is een duurzame vorm van grondontsmetting waarbij organisch materiaal in een vochtige bodem wordt gemengd. Dit wordt vervolgens met de AGO-Force afgedekt met een luchtdichte folie. De folie wordt aan beide zijde ingeploegd. Tussen de banen wordt er een strook van 15 centimeter open gelaten waar een foliestrook van 60 centimeter over heen wordt gelijmd.

“Voorheen lijmden we alle stroken aan elkaar waardoor de folie bij zware wind en regen nog wel eens los kon laten. Door onze verbeterde aanpak van het inploegen van de stroken is de folie tegen alle weersomstandigheden bestemd”, legt Wiel Seelen van Loonbedrijf Seelen uit. Na vier tot vijf weken kan de folie worden verwijderd. 

In het verleden werd ook een proef gedaan in de glastuinbouw, maar dat werd niet machinaal gedaan.

Effectiviteit
Verschillende onderzoeksinstellingen hebben onderzoek gedaan naar anaerobe grondontsmetting en de effecten daarvan. Onderzoek van de WUR laat zien dat na anaerobe grondontsmetting de grond meestal geheel vrij is van ziektes veroorzaakt door aaltjes en schimmels.

Het is de enige effectieve manier om Verticillium, Fusarium, Knolcyperus en Pratylenchus tegen te gaan. Ten opzichte van chemische ontsmetting is anaerobe grondontsmetting duurzamer, verantwoorder en effectiever. Het rendement van anaerobe grondontsmetting is 90 tot 95%, terwijl dit bij chemische ontsmetting 60 tot 90% is. Bovendien wordt de regelgeving voor chemische ontsmetting steeds strenger en is een verbod volgens Seelen niet uitgesloten.

Verbetering bodemvitaliteit
Anaerobe grondontsmetting door middel van de AGO-Force is voor Seelen de basis van hun Seelen Bodemvitaal totaal aanpak: een integrale aanpak om de bodemkwaliteit te optimaliseren. Dit begint bij het uitvoeren van een nulmeting tot het continu monitoren en bijsturen van de bodemkwaliteit. Het inzetten van anaerobe grondontsmetting door middel van de AGO-Force kost ongeveer € 8.000.- per hectare. De investering is volgens Seelen vaak binnen 1 jaar terugverdiend.

Bekijk hieronder twee filmpjes over de methode (1) en de voor- en nadelen van anaerobe grondontsmetting (2):


Voor meer informatie:
Wiel Seelen
Loonbedrijf Seelen
Tongerveldweg 17
5993 NH Maasbree
T: 077-465 2192 
E: info@loonbedrijfseelen.nl  
W: www.loonbedrijfseelen.nl    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.