Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Focus op vernieuwingen, flinke stappen gezet in de robotisering"

Biotechniekdag trekt honderden bezoekers

Tholen - De organisatoren van de Biotechniekdag kijken met tevredenheid terug op de vierde editie. Er kwamen op donderdag 28 november zo'n 700 bezoekers naar Urk. Zij lieten zich in de schuur bij Hagranop informeren over de nieuwste ontwikkelingen in de mechanisatie voor de biologische akkerbouw en groententeelt. "De kwaliteit van dit evenement gaat elk jaar weer omhoog. Dit keer toonden we minder machines, waardoor er meer ruimte was in de hal. We hebben echt de focus gelegd op vernieuwingen die zo goed mogelijk aansluiten op de wensen van de bio-akkerbouwers en -telers. Hierdoor werd het wat specialistischer", vertelt Christoffel den Herder namens Delphy. Zij organiseren de Biotechniekdag samen met Hagranop en HAK Schoffeltechniek.

Wat werd er allemaal aan het publiek getoond? "Het is duidelijk dat de robotisering ook in de biologische akkerbouw en groententeelt toeneemt. Daarin worden flinke stappen gezet en dat was duidelijk te zien afgelopen donderdag. Tijdens de eerste editie draaide het veelal om de rijpadentechniek, met smalle wielen en kleine machines. Dit jaar was er veel aandacht voor de robottechniek: autonoom rijdende machines op GPS, camera's en dergelijke. Ook zijn er steeds meer schoffelmerken die hun product komen tonen. Toen we begonnen waren er twee schoffelmerken vertegenwoordigd, nu vijf. Hieraan zie je dat de aandacht voor de mechanische onkruidbestrijding blijft toenemen."

Relevant publiek
De reacties waren volgens Christoffel overwegend positief. "Velen gaven aan dat het aanbod interessant was, dat is natuurlijk een goed teken. Wel merkte ik duidelijk dat veel van de telers nog met hun hoofd op het land waren. Vorig jaar waren ze rond deze tijd al klaar op het land, nu is het nog veel drukker op de bedrijven. Ze zijn immers pas net uit een heel moeilijk seizoen gekomen."



Volgens Christoffel zit de kracht van de Biotechniekdag met name in het feit dat het een kort moment is waarop iedereen bij elkaar komt. "Er komt een relevant publiek op deze gespecialiseerde dag af, aangezien we hier streng op selecteren." Ook dit jaar werd er rond de Biotechniekdag een excursie voor buitenlandse telers georganiseerd. "De voertaal hiervoor was met name Duits, er waren opvallend veel Zwitsers bij dit keer. Deze 45 telers zijn een dag voor de Biotechniekdag op excursie geweest naar diverse bio-bedrijven. Dat vonden ze prachtig."

Jubileumeditie op 26 november 2020
Op 26 november 2020 zal de vijfde editie van het evenement plaatsvinden. "We denken er over na om deze dag in het kader van het 5-jarig jubileum grootser aan te gaan pakken." Waarvoor ziet Christoffel nog ruimte? "Uiteraard voor nieuwe technieken. En het eerste jaar hadden we bijvoorbeeld veel meer meststrooitechnieken staan. Daarin zijn de afgelopen jaren een hoop innovatieve technieken ontwikkeld. Dit willen we dan ook meer ruimte bieden volgend jaar. Dat geldt ook voor het gedeelte na de teelt, de markt voor het klaarmaken van het product. We hopen tijdens de jubileumeditie meer aandacht te geven aan de sorteer- en wastechnieken/verpaktechnieken omdat dit een steeds belangrijkere ontwikkeling voor bio-bedrijven vormt." 

Voor meer informatie: c.denherder@delphy.nl en www.biotechniekdag.nl