Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een overzicht van de uienmarkt:Europa en daarbuiten

De Nederlandse uien zijn het afgelopen jaar weer de hele wereld overgegaan, ondanks de hoge prijzen. Er wordt weleens gezegd dat de prijs voor Nederlandse uien niet boven de 50 cent in de baal mag uitkomen, want dan haken markten af. Dit jaar is het tegendeel bewezen, zo stelt de Groot en Slot in het Uienmagazine. 



De uienteelt was niet voor iedere teler rendabel. De verschillen tussen telers waren groot, maar toch hebben de meesten besloten door te gaan of de uienteelt op hun bedrijf uit te breiden. Maar niet alleen in Nederland waren de prijzen goed, dat gold ook voor het buitenland. Het gevolg is dat ook buitenlandse telers doorgaan met de teelt van uien.

Het areaal uien in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Portugal is toegenomen in vergelijking met het afgelopen jaar. In Frankrijk is het areaal stabiel gebleven, omdat telers daar ook voor de andere groentegewassen goede prijzen hebben gerealiseerd. In Nederland en België is het areaal uien eveneens toegenomen. De groei varieert van drie tot zeven procent van het totale uienareaal. Het Duitse areaal uien is gegroeid, maar is nog niet zo groot als in 2016. Het areaal biologische uien is behoor- lijk toegenomen, evenals het areaal rode uien.



Ondanks deze plussen is de verwachting dat Duitsland qua hectareopbrengst rond hetzelfde niveau uitkomt als vorig jaar. Dat is duidelijk ondergemiddeld in vergelijking met de jaren ervoor.
In het Verenigd Koninkrijk worden wel wat hogere opbrengsten dan vorig jaar verwacht. Daar zit de groei in de markt vooral in gangbaar. Ook de plantuien hebben het daar erg goed gedaan. Deze uien waren mooi ‘aan de maat’, wat voor de Engelse markt een ‘must’ is.

Spanje en Portugal hebben behalve een groter areaal ook betere opbrengsten dan het afgelopen jaar. Dit is in Nederland mogelijk al ervaren op het moment dat er hier een gat in het aanbod (mei-juli) was. De overwinteringsuien in Spanje en Portugal zijn iets toegenomen in areaal, maar vooral de uienmarkt voor directe consumptie en industrie is fors gegroeid. In totaal is het areaal ongeveer vijf procent gestegen. Veel uien worden daar nog via transplants gezaaid en geplant, maar door de irrigatiemogelijk- heden komen ze niets tekort. De prijzen in de maanden mei tot en met augustus waren voortreffelijk, eind september zaten ze net op kostprijs plus.

Waar komt nu de vraag naar de Nederlandse ui vandaan? Sinds een aantal jaren is er in de Afrikaanse landen een stabielere markt, met name Senegal. Brazilië heeft ineens, onverwacht, met 30.000 ton een groot volume afgenomen in augustus en september. Tevens is er vanuit Polen veel vraag: niet alleen naar uien geschikt voor de snijderij, maar ook naar goede uien uit de Nederlandse voorraad. Kortom, de verwach- tingen voor het komende seizoen zijn positief, maar de prijs van 50 euro per 100 kg in de baal komt niet meteen terug.



Bron: Uienmagazine, de Groot en Slot

Publicatiedatum: