Filipijnse telers werken importeren uien tegen

Op de Filipijnen dringen de Nueva Ecija telers er bij het ministerie van landbouw op aan om de prijzen onder controle te houden, omdat verwacht wordt dat producten uit het buitenland tijdens de oogst de lokale markten zullen overspoelen. Met het regeringsplan om medio februari 35.000 ton rode uien te importeren om een lokaal tekort te dichten, vreesden de telers dat de prijzen verder dalen en hen geen winst meer opleveren.

Leon Abunan, teler in Barangay Lusok, vertelde dat hij hoopte dat de import van uien, of het nu rode of gele zijn, niet plaats zou vinden tijdens de oogst in maart. Landbouwsecretaris William Dar had de import van rode uien goedgekeurd om "het twee maanden durende tekort in het land te dichten". Deze rode uien kunnen tot half februari worden binnengebracht, zodat ze niet concurreren ten tijde van de belangrijkste oogst.

Uit gegevens van de Philippine Statistics Authority blijkt dat de prijs van rode uien vorige maand € 3,47/kilo voor de groothandel bereikte.

Abunan zei dat de regering haar importplan moet herzien omdat dit een "verpletterende dreun" zou veroorzaken voor lokale uientelers. Hij zei dat hij de uienteelt, die hij op zijn twintigste begon, had willen opgeven vanwege de stijgende teeltkosten en de afnemende winst.

"Mijn broers en zussen waren gestopt met het planten van uien en namen hun toevlucht tot de tomatenteelt." Hijzelf wilde ongeveer           € 2.600 besteden aan het planten van uien. Met de dreigende uienimport zou hij zijn kapitaal nooit kunnen terugverdienen.

Te hoog
Burgemeester Allan Gamilla zei dat € 2,30 - € 3,55/ kilo, de huidige uienprijs, "te hoog was voor de consument". Maar de overheid moet alle middelen benutten om de prijs te controleren voordat ze import overweegt."

Gamilla zei dat de oogst in zijn streek tegen de tweede week van februari begint, bijna in dezelfde tijd dat uien de markt overspoelen.

Bron: newsinfo.inquirer.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven