Principeakkoord leidingaanleg LTO Nederland en Gasunie

Gasunie en LTO Nederland hebben een principeakkoord bereikt over de aanleg van aardgasleidingen door land van boeren en tuinders. De organisaties hebben nieuwe afspraken gemaakt over de vergoedingen die landeigenaren en landgebruikers krijgen. Ook zijn er afspraken gemaakt over de voorwaarden en de werkwijze bij het aanleggen van gasleidingen. Het principeakkoord wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

Nieuw in de afspraken is dat de zakelijk recht-overeenkomst voortaan niet meer voor onbepaalde tijd maar voor een periode van 35 jaar geldt. Ook wordt eventueel commercieel medegebruik omschreven en worden er best practices rondom de bepaling van schade beschreven. Verder zijn de tarieven voor 2019 vastgesteld.

Nette vergoedingen
“Boeren en tuinders hebben recht op een nette schade- en meewerkvergoeding op het moment dat er leidingen door hun land worden aangelegd. Met dit principeakkoord spreken we ons vertrouwen in Gasunie uit – niet alleen in de vaststelling van tarieven, maar juist ook in de manier waarop we met elkaar omgaan bij de aanleg van leidingen,” aldus Alfred Jansen, als bestuurder bij LTO Nederland verantwoordelijk voor het leidingendossier.

“We merken dat boeren en tuinders graag bereid zijn om hun bijdrage te leveren aan de energietransitie. Met dit principeakkoord versimpelen we het proces en bieden we ondernemers de gunstige voorwaarden die ze verdienen”, aldus Joost Hooghiem van Gasunie.

Enkel voor Gasunie
Partijen zetten met het principeakkoord de lang bestaande samenwerking voort. Met de nieuwe afspraken scheppen ze duidelijkheid en wordt willekeur voorkomen. Ook worden verkeerde verwachtingen weggenomen.  

De tarieven zijn uitsluitend bedoeld voor de aardgasleidingen van Gasunie en nadrukkelijk niet bedoeld voor commerciële leidingbeheerders. Voor commerciële beheerders gelden andere vergoedingen.

Andere nutsbedrijven, zoals waterschappen en drinkwaterbedrijven kunnen bij LTO een verzoek indienen om de Gasunietarieven te gebruiken. Daarvoor dienen ze eerst de contractvoorwaarden door LTO te laten toetsen.

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven